Huisartsen

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Met de overgang van Lijn2.net naar Diagnostiek Brabant (DB) wijzigt een belangrijk informatiekanaal richting de huisartsen vanuit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Om u toch met regelmaat op de hoogte te kunnen houden van zorginhoudelijke en algemene ontwikkelingen in het ziekenhuis ontvangt u voortaan deze nieuwsbrief per mail. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

 

Nieuws vanuit de Raad van Bestuur

Beëndiging dienstverband dr. van Ojik

Met dit bericht willen wij u informeren over het feit dat na overleg met mw. dr. H.H. van Ojik, internist, is besloten haar dienstverband met het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis te beëindigen. Haar taken worden voorlopig overgenomen door de andere internisten. Wij danken collega Van Ojik voor haar inzet tijdens het ruim 10-jarig dienstverband.

 

Zorginhoudelijke informatie

Een frisse start voor de paramedische dienst

Stof, geluidsoverlast, tijdelijke verhuizingen, flexibiliteit van de patiënten en onze medewerkers ...... het was een hectische tijd. Maar vorige week was het zover, de oplevering van de eerste nieuwe ruimtes voor de paramedische dienst is een feit op de locatie TweeSteden. De fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten kunnen de patiënten nu in alle rust in een mooie omgeving ontvangen. Onze collega's, herkenbaar aan de nieuwe blauwe shirts, ziet u regelmatig in huis voor de behandeling van de klinische patiënten. Maar ook de poliklinische patiënten zijn welkom, voor de fysiotherapie en logopedie is er een directe toegankelijkheid. Voor ergotherapie is een verwijzing van huisarts of specialist nodig. We werken direct samen met andere specialisten, zo werken we veel in multidisciplinaire teams en werken we in hetzelfde patiëntendossier. Door deze korte lijnen is er een optimale samenwerking tussen de diverse zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling en herstel van de patiënten. Uw patiënten kunnen bij ons terecht voor o.a. handentherapie en bekkenfysiotherapie.

U bent van harte welkom een kijkje op onze nieuwe afdeling te nemen.

 

Vooraankondiging symposium Kliniek voor kanker

U kunt zich aanmelden via www.formdesk.nl/EZ/kliniekvoorkanker
Tot dan!

 

Vrouwvriendelijke ingreep van vleesbomen

Een patiënte op het spreekuur met hevige menstruaties en pijn? Dit kan duiden op myomen. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is een van de weinige Nederlandse ziekenhuizen die de vrouwvriendelijke uterus embolisaties uitvoert. 

Een kwart van de Nederlandse vrouwen in de leeftijd tot 50 jaar heeft last van hevige menstruaties en pijn door vleesbomen. De klachten zijn soms zo erg dat zij hun baarmoeder laten verwijderen. Dit is echter helemaal niet nodig, want er is een goed alternatief. “In Tilburg hebben we heel veel ervaring met de uterus embolisatie. We voeren deze ingreep al vijftien jaar met succes uit en behandelen minstens 100 patiënten per jaar. Door onze expertise komen vrouwen uit heel Nederland naar Tilburg", vertelt interventieradioloog Paul Lohle.

In plaats van de baarmoeder operatief te verwijderen, wordt de bloedtoevoer naar de vleesboom afgesloten zodat deze afsterft. Gevolg: de klachten van de patiënte verdwijnen. De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie en duurt minder dan een uur. Een belangrijk voordeel van de behandeling is dat de baarmoeder niet operatief wordt verwijderd waardoor vrouwen met een kinderwens nog de kans behouden op zwangerschap.

 

 

Zorgdomein

Vakantieperiode – bereikbaarheid patiënten

In verband met de vakantieperiode kunnen wij patiënten moeilijker bereiken. Zou u in uw verwijsbrief via Zorgdomein aan kunnen geven wanneer de patiënt op vakantie is (als dit bij u bekend is)? Dan kunnen wij daarmee rekening houden. Alvast bedankt voor de moeite.

Maken van afspraken met de afdeling Radiologie & Zorgdomein

In de afgelopen periode hebben we een aantal klachten van patiënten gehad. Zij wachtten tevergeefs op een telefoontje van de afdeling Radiologie om een afspraak te maken. Bij de meeste poli's is het inderdaad zo dat de poli belt met uw patiënt, maar voor een afspraak met de afdeling Radiologie moet de patiënt zelf bellen. 

Of een afspraak nodig is, is afhankelijk van het onderzoek en de locatie. Op de locatie TweeSteden zijn de meeste onderzoeken (bucky-onderzoeken; thorax, wervelkolom, handen, knieën, heupen etc.) op inloop. De exacte informatie staat vermeld op Zorgdomein en ziet u terug op het scherm Overzicht zorgaanbod. 

Geeft u deze informatie s.v.p. juist door aan uw patiënten? Zo zijn zij snel geholpen en heeft u snel de uitslag.

Heeft u hier vragen over mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., adviseur zorgeenheid Radiologie.

Terugbellen van patiënten

Na evaluatie van de werkwijze waarbij alle poliklinieken de patiënt terug belt, is de conclusie dat we dit blijven doen. Echter de tijd waarbinnen we terugbellen schuift van twee naar drie dagen. Een van de redenen is omdat een kwart van alle verwijsbrieven pas na twee dagen in het ziekenhuis is.

Aanvraag diagnostische onderzoeken

Alle diagnostische onderzoeken kunnen worden aangevraagd met ZorgDomein, ook Dexa. Die aanvraag valt onder beeldvormend/radiologische onderzoeken. Let op: voor diagnostische onderzoeken moet de patiënt zelf bellen met de betreffende afdeling. Dit staat ook op het patiëntbericht vermeld.

 

Wij wensen u een fijne vakantie!

 

Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door Marieke van Bommel, Wilma Oranje en Willy-Anne Nieuwlaat.