Huisartsen

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis wenst u fijne, sfeervolle kerstdagen en een voorspoedig en gezond nieuwjaar! 

 

Zorginhoudelijke informatie

Sneldiagnostiek longcarcinoom

Gezien alle eisen die worden gesteld aan doorlooptijden en prestatie-indicatoren is de diagnostiekfase van de Longoncologie aangepast. Deze aanpassing gaat per 1 januari 2015 in en zal zowel snelheid als zorgvuldigheid moeten veiligstellen. Patiënten krijgen hierdoor in onzekere tijd nog sneller duidelijkheid over de diagnose en mogelijke behandeling. 

Op de locaties St. Elisabeth en TweeSteden Tilburg wordt gediagnosticeerd middels een vooraf vastgestelde sneldiagnostiek.

U kunt als huisarts een patiënt met verdenking maligniteit via ZorgDomein aanmelden voor de sneldiagnostiek middels het volgende keuzepad:

  1. Longziekten 
  2. Verdenking maligniteit/hemoptoe 
  3. Vermoeden intrathoracale maligniteit

We verzoeken u om de aanmelding via Zorgdomein zo zorgvuldig en volledig mogelijk in te vullen, de gegevens worden namelijk gebruikt voor het aanvragen van diagnostiek. Verder is het van belang dat de patiënt op de hoogte is van de doorverwijzing. Na aanmelding via ZorgDomein neemt de polikliniekmedewerker zo snel mogelijk (maximaal binnen 1,5 werkdag) telefonisch contact op met de patiënt. De patiënt wordt geïnformeerd over het traject van de sneldiagnostiek en de komende onderzoeken. De datum en tijd van de onderzoeken (lab, longfunctie onderzoek, CT-scan en FDG-PET) en een aansluitend polibezoek bij de longarts worden meteen ingepland en doorgegeven. Het streven is om deze 1ste tranche binnen 5 tot 7 werkdagen af te ronden. 

Tijdens het eerste polibezoek bij de longarts ontvangt de patiënt de uitslag van de eerste onderzoeken, in meerderheid van de gevallen is aanvullend (invasief) onderzoek nodig. Indien er vervolgonderzoeken nodig zijn, vraagt de longarts de onderzoeken gelijk aan. De patiënt ontvangt naast de vervolgonderzoeken ook meteen de datum van het uitslaggesprek. Vaak vinden de vervolgonderzoeken binnen 1 week plaats en na het MDO op dinsdag volgt het uitslaggesprek. Deze 2de tranche zal binnen 7 tot 12 werkdagen worden afgerond. 

Indien er t.a.v. de sneldiagnostiek patiëntspecifieke vragen zijn of van logistieke aard, kan er voor de locatie St. Elisabeth contact worden opgenomen met de polikliniek Longziekten (013-5392431) en voor locatie TweeSteden Tilburg met het secretariaat Longziekten (013-4655308). Mocht er behoefte zijn om te overleggen over het aangeboden traject, kan contact worden opgenomen met Adviseur Claire van der Weegen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 013-4655273). Medisch inhoudelijke vragen kunnen gesteld worden aan dr. J.S. Kloover, longarts ETZ.


Op de HAP digitaal verwijzen met ZorgDomein

Vanaf eind januari 2015 is het mogelijk om op de HAP digitaal te verwijzen met ZorgDomein. In het nieuwe jaar zal ook de mogelijkheid van het versturen van bijlagen worden verkend. We zoeken nog twee huisartsen die willen deelnemen aan het gebruikersoverleg  op donderdag 19 maart, 16.30-18.00 uur, locatie St. Elisabeth, bestuurskamer. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Nieuwe specialist

Barbara Maat – 34 jaar

Barbara MaatZiekenhuisapotheker

Welke opleiding heb je gevolgd?

‘Ik heb de studie Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht gevolgd. Vervolgens de opleiding tot ziekenhuisapotheker in het UMC in Utrecht, in combinatie met een promotieonderzoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.’

Waarom kies je voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis?

‘Dit ziekenhuis, en de ZAMB (Ziekenhuisapotheek Midden-Brabant), staan bekend als patiëntgericht en innoverend. Er werd gevraagd naar een ziekenhuisapotheker ICT en dat geeft mij de kans om mijn promotieonderzoek naar optimalisatie van elektronisch voorschrijven in de praktijk te brengen.’

Wat is je aandachtsgebied?

‘ICT is mijn aandachtsgebied. Dat spitst zich toe op medicatie-gerelateerde ICT, dus bijvoorbeeld elektronisch voorschrijven. Ik ben ervan overtuigd dat automatisering ons kan helpen de medicatieveiligheid en efficiency te verhogen in de steeds complexer wordende farmacotherapeutische zorg. Voorwaarde is wel dat de elektronische systemen die we inzetten zo goed mogelijk afgestemd worden op het medicatieproces, het zorgproces en de gebruikers. Mijn prioriteit ligt bij de EPD selectie- en implementatie procedure waar het ETZ zich nu in bevindt en ik verheug me op de samenwerking!’

En verder….

‘ben ik vorige maand gepromoveerd aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ik heb onderzoek gedaan naar het voorschrijven van medicatie voor kinderen in het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht.’


 

Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door Wim Pleunis.