Huisartsen

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

Zorginhoudelijke informatie

Cardiologie blijft op locatie TSz Tilburg

Het Brabants Dagblad heeft de afgelopen maanden meerdere artikelen gepubliceerd over de ziekenhuisfusie. In een van de berichten staat dat Cardiologie op de locatie TweeSteden (TSz) Tilburg blijft, tenzij uit onderzoeken zou blijken dat dat risicovol is. Die onderzoeken zijn inmiddels afgerond. De onderzoeksresultaten bevestigen dat Cardiologie inderdaad op de locatie TSz Tilburg geconcentreerd kan blijven.

Om eventuele misverstanden te voorkomen: het gaat bij het verplaatsen en concentreren van de zorg om de verpleegbedden, niet om de poliklinieken. Daarvoor kunnen patiënten onveranderd terecht op de vier locaties in Tilburg (2x), Waalwijk en Oisterwijk.
Als eerste zijn enige tijd geleden de verpleegbedden Neurologie geconcentreerd op de locatie St. Elisabeth (EZ) en de verpleegbedden Cardiologie op de locatie TSz Tilburg.
Vanaf nu worden meer verschuivingen in de verpleegzorg voorbereid. De uitvoering vindt de komende jaren in stappen plaats. We houden u hiervan steeds op de hoogte.

Overzicht concentratie bedden

In onderstaand overzicht staat hoe de komende jaren de verpleegbedden worden geconcentreerd.

 Concentratie bedden

TweeSteden Tilburg

​TweeSteden Waalwijk

St. Elisabeth

​Gastro-intestinale chirurgie
(operaties aan het spijsverteringskanaal)

​Orthopedie
(operaties aan o.a. knie, heup, schouder bij verder gezonde patiënten)

​Orthopedie
(complexe operaties aan o.a. wervelkolom en traumachirurgie)

​Gyneacologie
(waar het de buik betreft)

​Moeder Kind Centrum

Urologie

 

Traumatologie

Borstkankerzorg

 

Longoncologie

Cardiologie

 

Neurologie


ETZ: voor alle patiënten met verdenking op prostaatkanker

U kunt onveranderd alle patiënten met verdenking op prostaatcarcinoom doorverwijzen naar de locaties van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We hebben alle kennis en voorzieningen in huis voor optimale diagnostiek en de bijbehorende behandelingen.

Verzekeraars sluiten zorgcontracten met ziekenhuizen. De verzekeraars letten daarbij op prijs en kwaliteit. Ondanks dat de zorgkwaliteit heel lastig te beoordelen is, loopt een aantal verzekeraars voor de troepen uit. Zo heeft u van VGZ een overzicht gekregen van niet gecontracteerde zorg.

In deze brief staat dat het ETZ geen vergoeding meer ontvangt voor de radicale prostatectomie, in het kader van prostaatcarcinoom. Dit is echter slechts één aspect rondom de zorg voor prostaatcarcinoom. Daarom is het voor u goed om te weten dat iedere man met verdenking op prostaatkanker ongewijzigd in het ETZ terecht kan. Alleen als besloten wordt dat patiënt in aanmerking komt voor een radicale prostatectomie én als de patiënt verzekerd is bij VGZ, verwijzen we deze patiënt door naar een centrum waar de ingreep wel wordt vergoed. Met deze centra onderhouden we nauw contact en de patiënt kan voor de nazorg weer gewoon in zijn vertrouwde ETZ terecht.
Voor huisartsen is er dus geen reden om patiënten met verdenking op prostaatcarcinoom naar een ander ziekenhuis te sturen.


Kinderartsen verenigd in vakgroep Kindergeneeskunde

De kinderartsen van het ETZ zijn sedert 1 februari 2015 gefuseerd tot de stadsbrede vakgroep Kindergeneeskunde. Deze fusie was al jaren een gekoesterde wens en is door de fusie van beide ziekenhuizen versneld. De kinderartseh willen graag de komende jaren de samenwerking met u als directe collega’s in de eerste lijn versterken. Als u de vakgroep wil contacteren kunt u mailen naar de vakgroepvoorzitter (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), of een van de kinderartsen waarmee u al goed contact heeft.

Het dagelijks bestuur van de vakgroep Kindergeneeskunde bestaat uit:

  • Carien Smeets, voorzitter,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  • Ineke Reijnen, medisch manager, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  • Sandra Poot, lid,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  • dr. J.E. Bunt, secretaris, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oogartsen werken op alle locaties ETZ

Sinds 1 januari 2015 is de maatschap Oogheelkunde uitgebreid met oogarts Danna Croonen. Dit betekent dat nu negen oogartsen in de maatschap van het ETZ werkzaam zijn.

De ‘oude’ maatschappen Oogheelkunde van het St. Elisabeth Ziekenhuis (EZ) en het TweeSteden ziekenhuis (TSz) zijn al ruim een jaar geleden gefuseerd. De oogartsen werken daardoor voortaan in principe op alle ziekenhuislocaties in Tilburg en Waalwijk.
Patiënten kunnen zowel op de locatie EZ en als TSz Waalwijk aan staar worden geopereerd. Ook de maculaspreekuren (met bijbehorende intravitreale injecties) vinden op deze twee locaties plaats.

Toegangstijd

Momenteel worden patiënten uit de regio Waalwijk ook op de locatie EZ aan staar geopereerd. Dit doen we om de wachttijd voor een staaroperatie in Waalwijk te minimaliseren. We blijven streven naar een toegangstijd van minder dan twee maanden voor al onze oogheelkundige patiënten. De toegangstijd op de locatie TSz Waalwijk is nu heel kort; dat is plezierig voor patiënten die graag snel gezien willen worden.


Ook inloopspreekuur 1ste lijns echografie op locatie St. Elisabeth

De per 1 januari gefuseerde afdeling Radiologie is – in samenwerking met Diagnostiek Brabant – op de locatie St. Elisabeth (EZ) gestart met een inloopspreekuur voor 1ste lijns echografie. Dit in navolging op het inloopspreekuur dat al vanaf 1 november plaatsvindt op de locatie TweeSteden (TSz) Waalwijk. Huisartsen kunnen patiënten uit de regio insturen voor een echo met subacute indicatie. Vooraf telefonisch overleg met de radioloog en/of planning is niet nodig. Het inloopspreekuur verkort de wachttijd en is een service aan de huisarts en de patiënt.

  • Locatie TSz Waalwijk: inloopspreekuur iedere dag van 10.30 tot 12.00 uur
  • Locatie EZ Tilburg: inloopspreekuur dinsdag en donderdag van 10.30 tot 12.00 uur.

Wilt u voor uw patiënt gebruik maken van het inloopspreekuur? Dan verzoeken wij u vriendelijk om bij de verwijzing op de digitale aanvraag (in ZorgDomein bij de indicatie) of op de papieren aanvraag ‘inloop’ te noteren.

Het ETZ biedt deze mogelijkheid aan als pilot. Na drie maanden wordt geëvalueerd of optimaal gebruik gemaakt wordt van de capaciteiten en wat de effecten zijn op de wachttijden voor de echo. Wanneer de capaciteiten onvoldoende zijn, wordt snel opgeschaald.


Maatschappen KNO St. Elisabeth en TweeSteden gefuseerd

De maatschappen KNO van de locaties St. Elisabeth en TweeSteden zijn per 1 januari 2015 gefuseerd in een nieuwe vakgroep KNO, met de volgende zeven KNO artsen: mw. Sofie Bogaerts, dr. Jaap van den Brink, Tom Godthelp, mw. Annemarie den Heeten, dr. Arvid Kropveld, dr. Michiel Schrijvers, en Frits Vijverberg. Zij blijven poliklinische spreekuren en operatieve ingrepen verrichten op de locaties St. Elisabeth,  TweeSteden Tilburg en TweeSteden Waalwijk.

Nieuwe polikliniek Waalwijk geopend

De nieuwe KNO groep gaat de locatie TweeSteden Waalwijk versterken. Hiertoe zijn op de compleet vernieuwde polikliniek in Waalwijk twee nieuwe en ruime KNO polikamers gecreëerd. Om patiënten in Waalwijk en de omgeving zo goed mogelijk en zo snel mogelijk te kunnen behandelen wordt op korte termijn de bezetting in Waalwijk uitgebreid van één naar twee KNO-artsen.

Wachttijden

Momenteel lopen de wachttijden voor nieuwe patiënten op. De KNO-artsen zijn zich hiervan bewust en doen er alles aan om patiënten zo snel mogelijk te zien. Zo zijn er in ieder ochtendspreekuur extra plaatsen gecreëerd voor nieuwe patiënten. Daarnaast hopen ze door een extra KNO arts in Waalwijk in te zetten de wachttijd daar terug te brengen. In Tilburg zien ze met name dat de wachttijd op locatie TweeSteden lang is. Als u dit merkt dan kan u uw patiënt indien gewenst ook naar de locatie St. Elisabeth verwijzen. De KNO-artsen streven ernaar als nieuw gevormde vakgroep om patiënten op alle locaties op uniforme wijze te behandelen.

Oorartsen Collectief Tilburg (OCT)

Alle zeven KNO artsen uit de vakgroep zijn verenigd in het Oorartsen Collectief Tilburg. Naast de  werkzaamheden in de locaties St. Elisabeth en TweeSteden houden de zeven KNO-artsen ook spreekuur in de Dr. Deelenkliniek, gesitueerd aan de Dr. Deelenlaan 8b in Tilburg, tegenover de locatie TweeSteden Tilburg.

Deze kliniek is specifiek bedoeld voor patiënten met de eenvoudigere oor- en hoorproblematiek (presbyacusis, lawaaidoofheid, cerumen, tinnitus) die mogelijk in aanmerking komt voor het aanmeten van een hoortoestel. De Dr. Deelenkliniek is niet geschikt voor het verwijzen van kinderen of patiënten met otitiden. De patiënt kan in één bezoek terecht voor zowel een uitgebreide gehoortest als een consult bij de KNO arts, waarbij indien gewenst ook gelijk een afspraak kan worden ingepland voor het aanmeten van een hoortoestel. Dit laatste kan bij IntoEars, een audicien met hoog geschoolde HBO audiologen in dienst voor een uitstekende aanpassing van de hoortoestellen. Er is op deze locatie een goed uitgeruste KNO unit, waarbij de zorg die de patiënt krijgt  identiek is aan de zorg in een van de ziekenhuizen. Het Oorartsen Collectief Tilburg heeft contracten met CZ en VGZ, maar ook patiënten verzekerd bij andere maatschappijen hoeven niet bij te betalen, als hun verzekering door het ontbreken van een contract minder uitkeert.  De wachttijd voor een KNO consult in de Dr. Deelenkliniek is erg kort. Meer informatie over de Dr. Deelenkliniek vindt op www.drdeelenkliniek.nl.

Mochten er vragen/onduidelijkheden zijn of als meer informatie gewenst is over de Dr. Deelenkliniek, dan komen de KNO-artsen graag hierover persoonlijk toelichting geven in uw praktijk, bijvoorbeeld tijdens een overleg van de HOED.

Vooraankondiging refereeravond Waalwijk 16 juni

Op dinsdag 16 juni wordt in Waalwijk weer een refereeravond gehouden voor huisartsen uit de omgeving Waalwijk. Het programma bestaat uit verschillende voordrachten, alsmede workshops waarbij onder leiding van een KNO arts het KNO onderzoek/behandeling kan worden geoefend. De definitieve aankondiging en programma volgen spoedig.


Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..