Huisartsen

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

Zorginhoudelijke informatie

Behandeling nieuwe pijnpatiënten voortaan in ETZ Elisabeth

Vanaf april 2016 worden alle nieuwe pijnpatiënten behandeld op locatie ETZ Elisabeth. De patiënten die op dit moment onder behandeling zijn bij de anesthesioloog-pijnspecialisten R. Pelgrom en H. Krüger worden door hen doorbehandeld op locatie ETZ TweeSteden.

De nieuwe pijnpatiënten kunnen worden doorverwezen naar de Anesthesiologie - Pijngeneeskunde op locatie ETZ Elisabeth. Dit is voor de verwijzers al in ZorgDomein zo aangepast.

De klinische pijnbehandelingen, consultaties op locatie ETZ TweeSteden en (voorlopig) de telefonische consultaties met huisartsen - onder meer voor palliatieve zorg - worden onveranderd verricht door de vakgroep Anesthesiologie locatie ETZ TweeSteden. Waar nodig met ondersteuning van de huidige anesthesioloog-pijnspecialisten R. Pelgrom en H. Krüger.


Huisartsenjournaal aflevering 2: ‘Patiënten met anale klachten’

De chirurgen van het ETZ willen u sneller en beter informeren. Daarom is de vakgroep Chirurgie gestart met het ETZ Huisartsenjournaal.

In aflevering 2 van het huisartsenjournaal informeren wij u over patiënten met anale klachten. Om de boodschap kort en bondig te houden, is het journaal opgesplitst in twee delen:

  • het journaal hieronder gaat over het verwijzen van patiënten met anale klachten en wat u hierin kunt betekenen (https://vimeo.com/159060675).
  • Een filmpje met extra materiaal laat zien hoe de behandeling van patiënten met aambeien in zijn werk gaat (https://vimeo.com/159062331).

We zijn erg blij met de reacties die we tot nu toe hebben mogen ontvangen. Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur deze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Eerste aflevering van het Huisartsenjournaal gemist? Zie https://vimeo.com/147359270.

 


Informatieavond over huidkanker dinsdag 24 mei

In de afgelopen jaren zag het ETZ een verdubbeling van het aantal nieuwe patiënten met huidkanker. Daarom – en met de lente en zomer in het vooruitzicht – houden de dermatologieverpleegkundigen van het ETZ ook dit jaar een gratis toegankelijke informatieavond over huidkanker. Deze avond vindt plaats op dinsdag 24 mei 2016, van 19.00 tot 21.00 uur op locatie ETZ Elisabeth.

Er is een dermatoloog aanwezig om vragen te beantwoorden en er staan verschillende kraampjes. Kraampjes met bijvoorbeeld UV-kleding, zonnebrand en cosmetica. Wilt u meer weten over de oorzaken, symptomen en behandeling van huidkanker? Meldt u zich dan aan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Orthopedische zorg naar ETZ Waalwijk

Patiënten met zogenoemde gestandaardiseerde, orthopedische zorgvragen worden vanaf deze maand steeds vaker in Waalwijk geopereerd. Patiënten van de locatie ETZ TweeSteden kenden deze gang naar Waalwijk al langer. Nu sluiten ook patiënten van de locatie ETZ Elisabeth aan. Gelijktijdig wordt gewerkt aan een prachtig nieuw orthopedisch centrum op de locatie ETZ Waalwijk.

Zowel de concentratie van zorg als de locatie zijn bewust gekozen. De zorg voor deze groep patiënten is goed planbaar en kent een vastomlijnd zorgpad. Met de combinatie van rust (geen spoedzorg tussendoor) op locatie ETZ TweeSteden en een op maat geboden zorgtraject mét revalidatiemogelijkheid, is de zorg perfect afgestemd op de wensen van de patiënt.

Hoogcomplexe zorg

Naast de gestandaardiseerde zorg biedt het orthopedisch centrum in de nabije toekomst aanvullend een mooie ontwikkeling van hoogcomplexe zorg op de locatie ETZ Waalwijk. Kraakbeentransplantatie chirurgie staat aan de vooravond van ‘verhuizing’ naar deze locatie. Het gaat daarbij vooral om gezonde, jonge patiënten. De hoogcomplexe, orthopedische zorg zoals traumatologie, rugchirurgie, kinderorthopedie en voor risicovolle patiënten worden op termijn op de locatie ETZ Elisabeth geconcentreerd. Hiermee sluit deze zorgvraag naadloos aan op de locatie waar ook het traumacentrum is gevestigd en overige specialismen zoals kindergeneeskunde zijn gevestigd.


Symposium ‘Kiezen, dat doen we hier samen’ maandag 4 april

Een interactieve website die patiënten met kanker helpt om samen met hun specialisten de goede behandeling te kiezen. Dat is kort samengevat de ‘Keuzehulp’. Het ETZ houdt maandag 4 april het symposium ‘Samen kiezen, ETZ maak het mogelijk’. Artsen delen dan hun ervaringen van het werken met de Keuzehulp. Het symposium vindt vanaf 16.30 uur plaats in de aula op locatie ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60 in Tilburg).

De Keuzehulp is een online tool die patiënten ondersteunt bij het kiezen van de best passende behandeling. Inmiddels zijn drie Keuzehulpen gelanceerd, twee voor urologie en één voor mammacare (borstkankerzorg). Uroloog Paul Kil: “De tool biedt belangrijke informatie. De patiënt kan thuis rustig thuis alles over de diagnose en de behandelopties lezen en bekijken.” Vervolgens beoordeelt de patiënt een aantal stellingen. Met een schuifknop kan de patiënt aangeven hoe belangrijk elke stelling voor hem is. Kil: “Hierdoor begrijpt de patiënt na gebruik van de Keuzehulp beter wat de gevolgen zijn van de behandeling, waarvoor hij uiteindelijk samen met de arts kiest.”

Meer inzicht

“We laten aan de patiënt zien dat de goede keuze maken niet altijd gemakkelijk is, maar dat je met deze hulp beter geïnformeerd kunt kiezen. Zo weet de patiënt wat alle opties zijn”, aldus Patricia Jansen, mammachirurg in het ETZ. "De tijd van diagnose tot behandeling van borstkanker is kort, patiënten hebben daardoor soms het gevoel dat het allemaal te snel gaat voor een weloverwogen keuze. Met de Keuzehulp krijgen zij meer inzicht in het behandelingsproces. Patiënten zijn zo beter voorbereid”, zegt Jansen.

Programma symposium

16.30 uur Inloop
17.00 uur Opening door uroloog Paul Kil (dagvoorzitter)
17.05 uur Perspectief ETZ door Bart Berden, voorzitter RvB/Hoogleraar UVT
17.20 uur Perspectief onderzoek en wetenschap door Sandra van Dulmen, Nivel
17.40 uur Perspectief cliënten ETZ door Hans Roemeling, voorzitter Cliëntenraad
17.50 uur Perspectief Cliënten door Heleen Post, manager Kwaliteit NPCF
18.05 uur Perspectief zorgverzekeraar CZ door Hans Agten, manager Kwaliteit CZ
18.20 uur Pauze met maaltijd
18.50 uur Verassing en fotomoment
19.00 uur Presentatie Keuzehulpen door uroloog Kil en mammachirurg Jansen
19.20 uur Paneldiscussie o.l.v. Patricia Jansen en Paul Kil
20.00 uur Afronding

U kunt zich voor dit gratis symposium aanmelden via www.elisabeth.nl/keuzehulp.


Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door:

  • Wilma Oranje, internist-endocrinoloog, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 465 3214)
  • Will-Anne Nieuwlaat, internist-endocrinoloog (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 539 1313, sein 6018)
  • Wim Pleunis, woordvoerder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (06) 51 827 837)

Wilma en Will-Anne zijn vanuit de specialisten contactpersoon voor de verwijzers.