U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Met het wegvallen van Lijn2.net verliezen we een onmisbaar communicatiekanaal. Om u toch met regelmaat op de hoogte te kunnen houden van zorginhoudelijke en algemene ontwikkelingen in het ziekenhuis ontvangt u voortaan deze nieuwsbrief per mail. Ook wordt de nieuwsbrief geplaatst op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.
Contactpersonen huisartsen
We hebben de volgende contactpersonen voor huisartsen:
St. Elisabeth ziekenhuis
- Algemene zaken: Rita Arts (Zorggroepmanager, 013 - 539 21 78)
- Zorginhoudelijke kwesties: Willy-Anne Nieuwlaat (lid stafbestuur, 013 - 539 25 37)
TweeSteden ziekenhuis
- Algemene zaken: Marieke van Bommel (Hoofd marketing en communicatie, 06-26452210)
- Zorginhoudelijke kwesties: Wilma Oranje (lid stafbestuur, 013 - 465 32 14)
Fusie
Terugblik op de huisartsenbijeenkomsten
Eind 2013 hebben we u over de fusie geïnformeerd tijdens de Pepermolenbijeenkomst in Waalwijk (28 november) en Dongen (2 december) en de Hagro-bijeenkomst (3 december). Bekijk ook de presentatie van deze bijeenkomsten.
Tijdens de bijeenkomsten zijn we onder meer ingegaan op de verschuivingen bij Cardiologie en Neurologie. Per 27 december 2013 concentreert de acute en klinische neurologische zorg op de Spoedeisende Hulp (SEH) en de verpleegafdeling van het St. Elisabeth Ziekenhuis en vanaf 9 januari 2014 wordt de acute harthulp en de verpleegafdeling van Cardiologie op de locatie van het TweeSteden ziekenhuis gehuisvest. De concentratie van de acute zorg en de verpleegafdeling is nodig om de kwaliteit verder te verhogen en het voortbestaan van goede zorg te garanderen voor de regio Midden-Brabant.
De patiënt kan onveranderd terecht op de poliklinieken van de locatie Elisabeth, TweeSteden Tilburg en Waalwijk en de polikliniek in Oisterwijk (alleen cardiologie), bij hun vertrouwde arts. Nieuwe patiënten kunnen hun voorkeur voor locatie doorgeven bij de doorverwijzing van de huisarts.
Met de regionale ambulancevoorziening zijn afspraken gemaakt over het vervoer van patiënten naar de afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH). De ambulance rijdt vanaf januari voor neurologische spoedeisende hulp naar de locatie Elisabeth en voor cardiologische spoedeisende hulp naar de locatie TweeSteden. Ook de huisarts stuurt de spoedeisende patiënt door naar de SEH van het ziekenhuis waar betreffend specialisme is geconcentreerd. De SEH’s blijven dus op beide locaties behouden.
Voor meer informatie over de fusie, zoals de artikelen in het Brabants dagblad) kunt ook terecht op de websites van de ziekenhuizen: http://www.elisabeth.nl/algemene_onderdelen/service_functies/nieuws/ en http://www.tweestedenziekenhuis.nl/over-ons/fusie-met-st-elisabeth-ziekenhuis/.
Nieuws vanuit de medische staf
Eén medische staf in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Met de samenvoeging van de twee medische staven is weer een belangrijke stap gezet naar de definitieve fusie. “We gaan ons met name inzetten voor het borgen van de kwaliteit van de medische zorg, opleidingen. Daarnaast zetten we ons in voor de belangenbehartiging van de specialisten”, vertelt de nieuwe voorzitter, psychiater Joachim Tilanus.
Eenvoudiger
Tilanus: “Eén medische staf zorgt er voor dat alle artsen verenigd zijn, en dat maakt bijvoorbeeld overleg over patiënten en medische zorg een stuk eenvoudiger. Daarnaast kunnen wij als staf een belangrijke rol spelen in het op één lijn brengen van alle zorg, waarbij we steeds kiezen voor de beste optie in beide ziekenhuizen. In de zorg merken patiënten er misschien niet direct iets van, maar indirect zeker wel. Dat alle medisch specialisten zich verenigd hebben in één staf, gaat op termijn zeker een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de zorg.”
Hoogcomplexe zorg
Het garanderen van de hoogcomplexe zorg (zoals traumatologie, cardiologie en neurochirurgie) is een van de belangrijke doelen van de fusie van de twee ziekenhuizen. “Door nu ook als één staf te opereren, kunnen we daar een belangrijke bijdrage aan leveren”, aldus vicevoorzitter Harm Jans Muntinga (cardioloog), die volgend jaar de voorzittershamer overneemt. Tilanus en Muntinga geven nu samen leiding aan een van de grootste medische staven van Nederland.
Voorstellen nieuwe specialisten
Meneer C. Pouls, anesthesioloog
Mijn naam is Kristof Pouls, geboren in 1981 in Diest (België).
Mijn opleiding geneeskunde heb ik gedaan in het LUC in Diepenbeek en de KU Leuven, waarna ik een specialisatie in anesthesie ben begonnen. Na mijn promotie als anesthesist heb ik 6 maanden cardiothoracale anesthesie gedaan in het CHUV in Lausanne (Zwitserland). Van 2012-2013 heb ik in het ziekenhuis van Neuchatel gewerkt (ook in Zwitserland).
Sinds 2014 ben ik werkzaam als anesthesist op de locatie TweeSteden.
Hoofdbehandelaarschap
De komende maanden wordt het dossier hoofdbehandelaarschap opgepakt, zodat voor alle locaties (Elisabeth, TweeSteden Tilburg en Waalwijk) dit op dezelfde manier bekend is bij medisch specialisten, verpleegkundigen en met name ook bij de patiënt. Het kan nu nog voorkomen dat de patiënt niet weet wie zijn hoofdbehandelaar is. Door aanpassingen op protocollair gebied, in het EPD, maar ook in de communicatie naar de patiënt toe, hoopt de medische staf het hoofdbehandelaarschap voor iedereen duidelijk op de kaart te krijgen.
Zorginhoudelijke informatie
Informatie over Regeling Ziekenhuisverplaatste Zorg en wijziging in het verstrekken van fertiliteitsmiddelen per 1 januari 2014
De overheid heeft besloten dat de verstrekking van een aantal dure specialistische geneesmiddelen aan patiënten voortaan alleen nog via het ziekenhuis mag lopen. De verantwoordelijkheid voor de verstrekking en financiële verantwoordelijkheid van deze middelen komt volledig bij het ziekenhuis te liggen. Dit alles vallend onder de zogenoemde regeling Ziekenhuisverplaatste Zorg. Dit traject is vanaf 1 januari 2012 gestart en wordt ieder jaar uitgebreid met nieuwe specialistische medicatie. In 2012 is deze regeling van toepassing geworden voor de TNF-alfa remmers en in 2013 voor een aantal orale oncolytica en groeihormonen.
Per januari 2014 wordt deze regeling uitgebreid met de volgende fertiliteitsmiddelen:
- PregnylÒ (choriongonadotrofine)
- MenopurÒ (menotrofine)
- FostimonÒ (urofollitropine)
- Gonal-FÒ (follitropine a, recombinant)
- PuregonÒ (follitropine b, recombinant)
- OvitrelleÒ (choriongonadotrofine a)
- ClomidÒ (clomifeencitraat)
- LutrelefÒ (gonadoreline)
- SynarelÒ (nafareline)
- OrgalutranÒ (ganirelix)
- CetrotideÒ (cetrorelix)
- TriptofemÒ (triptoreline-acetaat)
- DecapeptylÒ (triptoreline-acetaat)
Wij willen u erop wijzen dat het voor u als huisarts vanaf 1 januari 2014 niet meer mogelijk is om bovenstaande middelen voor te schrijven in uw praktijk en dat de openbare apotheek geen vergoeding meer ontvangt voor het leveren van deze middelen.
Voor uw patiënten zullen er veranderingen optreden:
Beide ziekenhuizen gaan deze middelen per 1 januari 2014 leveren via de poliklinische apotheken DeLeij (St. Elisabeth Ziekenhuis) en De Donge (TweeSteden ziekenhuis).
De twee ziekenhuizen proberen alle patiënten die deze geneesmiddelen gebruiken op een correcte wijze te bereiken en te informeren over deze veranderingen. Het informeren van de patiënten loopt via brieven die naar de privé-adressen worden gestuurd en vindt ook plaats op de desbetreffende poli´s, via de medisch specialisten en via apotheek DeLeij en De Donge. Mogelijk worden toch patiënten `gemist`. Mochten er patiënten in uw praktijk komen die nog geen brief hebben ontvangen of niet op de hoogte zijn van deze verandering, dan raden wij u aan om deze patiënten contact op te laten nemen met zijn/haar behandelend arts betreffende deze geneesmiddelen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rodney Kan, apotheker ZiekenhuisApotheek Midden-Brabant, tel. 013- 4655353.
Sportspreekuur
Vanaf maandag 10 februari 2014 kunt u patiënten verwijzen naar het speciale sportspreekuur van het St. Elisabeth Ziekenhuis en Medifit Fysiotherapie. Patiënten met een (acute) blessure worden snel en deskundig behandeld door een orthopedisch chirurg en een sportfysiotherapeut.Na een bezoek aan het sportspreekuur weten uw patiënten snel welke stappen leiden tot een optimaal herstel.
Het sportspreekuur wordt tweewekelijks gehouden op maandagochtend van 8.30 tot 9.30 uur op de polikliniek Orthopedie (route 47) in de locatie St. Elisabeth. Voor het maken van een afspraak kunnen patiënten bellen naar telefoonnummer (013) 539 80 23. Een verwijzing van de huisarts is nodig om patiënten in aanmerking te laten komen voor vergoeding vanuit de verzekering.
Het TweeSteden ziekenhuis heeft ook al enige tijd een sportspreekuur. De afdeling Orthopedie houdt iedere maandag een speciaal sportletsel-spreekuur van 17.00 tot 18.00 uur op de locatie in Tilburg.
Eén centrum voor alle slaapstoornissen
Alle mensen met een slaapstoornis kunnen voortaan terecht bij Slaapcentrum Brabant. De longartsen, neurologen, kaakchirurgen en KNO-artsen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis bundelen hun kennis over slaapproblemen in dit nieuwe centrum. Groot voordeel voor de patiënten is dat ze voortaan via één loket met hun klachten bij de juiste specialist aan tafel komen. Een speciaal voor het Slaapcentrum ontwikkeld zorgpad garandeert goede diagnostiek en tijdwinst.
Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft last van een slaapprobleem. “Helaas wordt dit niet altijd herkend. Bij slaapapneu is sprake van flinke onderdiagnostiek”, zegt longarts Herwin Machiels. "Daarnaast wordt een aantal ziektes in verband gebracht met slaapapneu, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes mellitus. Zo is tijdige herkenning van slaapapneu bij patiënten met ernstig hartfalen belangrijk. Zowel de kwaliteit van leven als ook de levensverwachting kunnen verbeteren, wanneer deze patiënten voor hun slaapapneu worden behandeld".
Volgens de ApneuVereniging duurt het gemiddeld vijf tot acht jaar voordat de juiste diagnose wordt gesteld. De behandeling van slaapapneu (OSAS) is gericht op het helemaal wegnemen of sterk verminderen van klachten van slaperigheid of vermoeidheid overdag en ademstilstanden tijdens het slapen. Slaapcentrum Brabant heeft de kennis en ervaring om alle voorkomende slaapproblemen in behandeling te nemen.
Een patiënt die door de huisarts wordt doorverwezen naar Slaapcentrum Brabant hoeft niets meer zelf uit te zoeken. De specialisten van de ziekenhuizen bespreken met elkaar bij wie de patiënt op gesprek komt. Als het nodig is krijgt de patiënt een slaaptest. Dit kan in het ziekenhuis, of met meetapparatuur thuis. Door de efficiënte werkwijze van Slaapcentrum Brabant en de korte lijnen tussen de verschillende specialisten bedraagt de wachttijd slechts twee tot vier weken. Het nieuwe centrum behandelt ongeveer vierduizend patiënten en doet jaarlijks circa duizend slaaponderzoeken.
Het slaapcentrum heeft van de ApneuVereniging drie sterren toegekend gekregen. Deze sterren worden op basis van patiëntenonderzoek toegekend aan klinieken die bovengemiddeld presteren. Het nieuwe Slaapcentrum mag zich dus al direct na de oprichting presenteren als een topkliniek voor alle slaapaandoeningen.
ZorgDomein
Onderzoeken aanvragen
Naast verwijzingen kunt u ook digitaal onderzoeken aanvragen van radiologie, functieonderzoek en endoscopie. Met het oog op ontwikkelingen aanvragen eerstelijns diagnostiek (en de rol van Diagnostiek Brabant) is er voor gekozen om de patiënt zelf te laten bellen om een afspraak voor het onderzoek te maken. Dit staat duidelijk op het patiëntbericht vermeld.
Nascholing
Er zijn nog volop plaatsen in de nascholing 'beter en sneller werken met ZorgDomein' op 18 maart. Er is een sessie van 18.00-19.30 en een van 20.00-21.30, beide worden gegeven op de locatie Elisabeth in de aula. Opgeven kan voor 10 maart as.via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, functie en tijdstip.
Wij wensen u een mooi, gezond en positief 2014 toe en kijken uit naar een voorspoedige samenwerking met u!
Colofon
Deze nieuwsbrief is opgesteld door Marieke van Bommel, Wilma Oranje en Willy-Anne Nieuwlaat.