Huisartsen

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Met de overgang van Lijn2.net naar Diagnostiek Brabant (DB) wijzigt een belangrijk informatiekanaal richting de huisartsen vanuit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Om u toch met regelmaat op de hoogte te kunnen houden van zorginhoudelijke en algemene ontwikkelingen in het ziekenhuis ontvangt u voortaan deze nieuwsbrief per mail. Ook wordt de nieuwsbrief geplaatst op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

 

Nieuws vanuit de medische staf

Voorstellen nieuwe specialisten

Anton Breeuwsma
Anton BreeuwsmaUroloog - 37 jaar

Opleiding

  • Studie geneeskunde Rijksuniversiteit Groningen
  • Opleiding tot uroloog Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Isala Klinieken Zwolle
  • Fellowship oncologische urologie, UMCG en Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis/ Nederlands Kanker Instituut

Waarom St. Elisabeth
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis biedt mij de kans om als uroloog op oncologisch gebied verder te specialiseren. De fusie van de beide Tilburgse ziekenhuizen geeft mij alle mogelijkheden om samen te werken met meerdere specialismen. De samenwerking leidt tot continuïteit en goede kwaliteit van zorg. Daarnaast is de sfeer in het ziekenhuis heel goed en de samenwerking met andere specialisten en huisartsen heel prettig. Bijkomend voordeel is dat het ziekenhuis een topklinisch is en beschikt over een goed opleidingsklimaat. Ik ben werkzaam op de drie locaties van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk.

Speciaal aandachtsgebied
Als uroloog richt ik mij vooral op de oncologische kant van het vak. Mijn interesse gaat ook uit naar kijkoperaties (laparoscopie) aan de nieren.

Bijzonderheden
In 2009 ben ik gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik heb onderzoek gedaan naar de toepassing van een scantechniek voor het opsporen van prostaatkanker. Ik hoop hiermee in de toekomst een bijdrage te kunnen leveren aan de diagnostiek van urologische tumoren.

Persoonlijk
Ik woon samen met Durkje de Vries. Zij is huisarts en op zoek naar een leuke praktijk in de regio. We hebben twee kinderen van 1 en 3 jaar. In mijn vrije tijd zit ik graag op de racefiets en hoop zo Tilburg en omstreken (en bewoners!) snel te leren kennen.

 

Lars CruysbergLars Cruysberg
Oogarts - 42 jaar

Opleiding

  • Basisarts Katholieke Universiteit Nijmegen 
  • Oogarts Universitair Medisch Centrum Maastricht 

Waarom Elisabeth-TweeSteden
De afdeling Oogheelkunde biedt alle mogelijkheden voor diagnostiek, beeldvorming en (operatieve) behandeling op één locatie. Als oogarts van de maatschap Oogheelkunde Midden Brabant combineer ik mijn werkzaamheden op de locatie St. Elisabeth en de locatie TweeSteden (Tilburg en Waalwijk).

Aandachtsgebieden

  • Staaroperaties
  • Oog- en zenuwstelsel
  • Ooglidoperaties
  • Netvliesslijtage
  • Kinderoogheelkunde (o.a. strabisme)

Bijzonderheden

  • Oogarts/universitair docent UMC St Radboud Nijmegen van 2009-heden
  • Promotieonderzoek Emory University, Atlanta, Verenigde Staten van 1999-2003. Gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht in 2008.

 

Eelke BidlotEelke Bidlot
Oogarts - 36 jaar

Opleiding

  • Basisarts Rijksuniversitair Centrum Antwerpen
  • Universiteit Maastricht
  • Oogarts Universitair Medisch Centrum Maastricht

Waarom Elisabeth-TweeSteden
Op dit moment ben ik werkzaam op de drie locaties van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (locatie St. Elisabeth Tilburg, locatie TweeSteden Tilburg en Waalwijk). Naast het feit dat dit een hele afwisselende baan is, leidt de samenwerking er toe dat het beste van drie werelden gecombineerd wordt. Ik ben blij een stempel te mogen drukken op de fusie van de maatschap Oogheelkunde Midden Brabant zodat we samen het specialisme oogheelkunde op alle locaties op de kaart kunnen zetten.

Aandachtsgebieden

  • Staaroperaties 
  • Ooglidoperaties 
  • Netvliesslijtage

Bijzonderheden
Mijn keuze voor het specialisme oogheelkunde maakte ik in Indonesië. Tijdens mijn stage Kindergeneeskunde op Irian Jaya mocht ik over de schouder van twee Nederlandse oogartsen mee kijken terwijl ze staaroperaties deden. Dat opende letterlijk mijn ogen voor dit specialisme. Inmiddels ben ik werkzaam als oogarts, ook op de operatiekamers, en realiseer ik me hoe bijzonder het was wat ik daar heb gezien. Kunstlenzen die zo hard waren dat je ‘pong’ hoorde als je ze op tafel liet vallen. Gelukkig maken we dat nu bijna nooit meer mee, maar ik ben blij dat die ervaring me uiteindelijk naar de keuze voor dit vak heeft geleid.

 

Michiel Schrijvers
KNO-arts – 35 jaar

Opleiding

  • 2005-2013 opleiding tot KNO arts + Promotie (2013) in UMC Groningen. Promotie: New prognostic markers to predict clinical outcome in patients with laryngeal cancer. NB ; ik ben geen oncoloog
  • 2013-2014 gewerkt als staflid in UMCG

Waarom Elisabeth-TweeSteden
Het is een groot perifeer ziekenhuis met een groot palet aan KNO ingrepen/zorg en veel verschillende specialismen. Hier is multidisciplinair werken mogelijk. Èn het is een mooie omgeving om te wonen.

Aandachtsgebieden

  • Otologie
  • Obstructief SlaapApneu Syndroom (ik zit in OSAS werkgroep) 
  • Kinderen (ik heb in het UMCG multidisciplinair spreekuur voor kinderen met spraak/taalproblemen/ontwikkelingsproblemen gedaan en ga vanaf volgende maand op de locatie TweeSteden ‘Downpoli’ doen in combinatie met audio centrum en de kinderartsen.
  • Verder algemene KNO

Bijzonderheden
Mijn vrouw is oogarts. We hebben twee kinderen en de derde is op komst.

 

Zorginhoudelijke informatie

Kwaliteitsraad opgericht

In het Elisabeth-TweeSteden staan excellente kwaliteit, veiligheid en transparantie centraal. De sterke punten uit beide ziekenhuizen vormen het uitgangspunt voor één gezamenlijk kwaliteitsbeleid. Na de bestuurlijke fusie is een aantal werkgroepen ingericht om relevante thema’s eenduidig in Tilburg en Waalwijk op te pakken. Voorbeelden daarvan zijn de werkgroepen patiëntenparticipatie (implementatie CQ-index) en accreditatie (overgang naar het nieuwe kwaliteitssyteem Q-mentum).

Het streven naar excellente kwaliteit en veiligheid wordt nu nog verder doorgevoerd met de oprichting van een Kwaliteitsraad. Leden van de kwaliteitsraad zijn:

  • Bart Berden en Peter de Zwart (Raad van Bestuur)
  • Roy van den Berg (medisch specialist Kwaliteit&Veiligheid locatie TweeSteden)
  • Jacob Caron (medisch specialist Kwaliteit&Veiligheid locatie St. Elisabeth)
  • Joachim Tilanus (voorzitter medische staf)
  • Wideke Nijdam (zorgmanager)
  • Mireille de Wee (zorgmanager)
  • Fleur Mutsaerts, Josje van Inzen en Ellen Reijnders (adviseurs). 

In het EZ is de Kwaliteitsraad de opvolger van de Q-raad en in het TSz van het Centraal Team Kwaliteit, Veiligheid en Transparantie.

 

Terugblik op Pepermolen bijeenkomst

Twee keer per jaar organiseren we voor de huisartsen in de regio Waalwijk en omgeving en leden van de medische staf van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis een Pepermolen bijeenkomst, waar huisartsen en specialisten elkaar informeren over nieuwe ontwikkelingen.

Op 22 mei hebben we weer geslaagde bijeenkomst gehad met interessante presentaties en zinvolle dialogen. Op deze avond kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Dialoog over de samenwerking tussen de huisartsen en de SEH
    Marianne van Willigen (Hoofd SEH van de locatie St. Elisabeth) en Tanja van Roosmalen (Teamleidinggevende SEH van de locatie TweeSteden) gaan graag de dialoog aan over de dienstverlening van de SEH aan de huisartsen en hoe we die mogelijk verder kunnen verbeteren.
  • Zorgdomein
    Jeannet de Graaf, projectleider Zorgdomein en Dick Wassink, huisarts, lichten de huidige stand van zaken toe, laten zien hoe het proces aan de ziekenhuis zijde verloopt, geven antwoord op vragen van huisartsen en bespreken mogelijke versoepelingen.
  • Nieuwe ontwikkelingen in Radiologie
    Paul Lohle, Radioloog vertelt meer over drie nieuwe ontwikkelingen:
    • Vleesboomembolisatie
    • Vertebroplastiek; repareren van gebroken wervels bij ouderen met osteoporose 
    • Y90 radio embolisatie van levermetastasen bij colorectale tumoren
  • Transmurale ouderenzorg
    Ralf Vingerhoets, Geriater vertelt samen met Rens Henquet, huisarts Hilvarenbeek kaderarts ouderengeneeskundige, meer over de transmurale ouderenzorg; wat komt er op de huisartsen af, hoe uit zich dat in de praktijk en hoe kunnen we de samenwerking optimaliseren?

Heeft u interesse in een van de presentaties? Of wilt u een toelichting, bijvoorbeeld tijdens een hagro-bijeenkomst? Neem dan contact op met Marieke van Bommel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Zorgdomein en verdenking SOA

In verband met privacy vragen we soms de patiënt zelf te bellen met het ziekenhuis, zoals bij verdenking SOA. Dit staat in Zorgdomein in het verwijsprotocol én in het patiënt bericht. Om te voorkomen dat patiënten teleurgesteld reageren als ze de toegangstijd horen, stellen we het erg op prijs als u ze direct tijdens het consult informeert. De tijden (in kalenderdagen) worden minimaal één keer per twee weken geactualiseerd in Zorgdomein.

 

Infobijeenkomst over darmontsteking en zwangerschap

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland houdt zaterdag 14 juni een (gratis) themabijeenkomst over chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal en zwangerschap. Het programma start om 10.00 uur en vindt plaats in de locatie TweeSteden Tilburg van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Wat betekent een chronische ontsteking van de dikke darm voor een kinderwens en zwanger worden? Waar moet je tijdens de zwangerschap rekening mee houden? De voorlichtingsbijeenkomst geeft antwoord op deze en andere vragen. Ook is er volop gelegenheid om vragen te stellen aan de aanwezige specialisten uit het Elisabeth-TweeSteden en andere ziekenhuizen.

De bijeenkomst is voor zwangeren met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, maar uiteraard ook voor partners, ouders of andere belangstellenden.

Belangstellenden kunnen zich vóór 10 juni aanmelden via het servicebureau van de vereniging, telefoon 0348 – 42 07 80 (tussen 10.00 en 14.30 uur). Ook is opgave via internet mogelijk: https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/2014tilburg.

 

Infobijeenkomst over hevig menstrueel bloedverlies

Maandagavond 16 juni van 18.45 tot 21.00 uur zijn vrouwen, samen met hun partner of vriend(in), van harte welkom op de (gratis) voorlichtingsbijeenkomst over hevig menstrueel bloedverlies. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, locatie TweeSteden Tilburg vertellen gynaecologen Ter Haar, Van Rooij en Smink uitgebreid over de mogelijke oorzaken en medische oplossingen. Ook beantwoorden ze vragen.

 

Dialysecentrum Waalwijk verruimt openingstijden

Dialysecentrum Waalwijk verruimt de openingstijden. Patiënten kunnen vanaf 3 juni voortaan zes dagen in de week dialyseren in het Gezondheidscentrum Koetshuis op Landgoed Driessen. 

Om aan de vraag van het toegenomen aantal dialysepatiënten te voldoen, opende het ETZ in 2010 een dialysecentrum in Waalwijk. Vier jaar later is het aantal patiënten ook in Waalwijk en omgeving gegroeid, van drie naar 26 dialysepatiënten. Het aantal van tien dialysestoelen blijft hetzelfde.  

De openingstijden van dialysecentrum Waalwijk zijn maandag, woensdag en vrijdag van 7.30 tot 20.00 uur. Met ingang van 3 juni is het centrum ook op dinsdag, donderdag en zaterdag geopend van 07.30 tot 16.00 uur.

 

Bijeenkomst ‘Zorg voor patiënt met acuut hartinfarct’

Logo NVVC

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie nodigt alle huisartsen uit voor de kick-off van ‘NVVC Connect voor de regio Tilburg', woensdag 25 juni van 18 tot 20 uur in het auditorium van de locatie TweeSteden in Tilburg.

NVVC Connect is een kwaliteitsproject van de NVVC. Doel is het verbeteren van de zorg voor patiënten met een acuut hartinfarct (stemi/nstemi). Met NVVC Connect wordt regionaal in kaart gebracht hoe de zorg rondom cardiologische behandelingen in de regio is georganiseerd, en welke verbeteringen mogelijk zijn. Uitgangspunt is een sterke en goed samenwerkende keten.

 

Hyperbare zuurstoftherapie

Het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvHG) in Waalwijk organiseert op dinsdag 1 juli en donderdag 10 juli open dagen voor zorgverleners en geïnteresseerden.

Het IvHG is specialist in hyperbare zuurstoftherapie. Deze therapie wordt ingezet met name bij chronische klachten door bestraling bij kanker en bij diabetische voetwonden. Hyperbare zuurstoftherapie is een door het College voor Zorgverzekeringen erkende behandeling en wordt volledig vergoed in het basispakket.

Met de toename van het aantal behandelcentra in Nederland wordt de therapie bereikbaar voor meer patiënten en daardoor ook meer bekend onder verwijzers en patiënten.

Het IvHG werkt o.a. samen met radiotherapeutische behandelcentra zoals het instituut Verbeeten in Tilburg. Aangezien late radiatieklachten pas enkele maanden tot zelfs jaren na de laatste bestraling bij een klein gedeelte van deze patiënten ontstaan is het van belang dat verpleegkundigen, radiotherapeuten , chirurgisch oncologen maar ook huisartsen op de hoogte zijn van het klachtenpatroon, de indicatie en de behandeloptie hyperbare zuurstoftherapie.

Met de diabetische voetenpoli van de locatie TweeSteden in Waalwijk wordt samengewerkt. Hyperbare zuurstoftherapie is opgenomen in het behandelprotocol en middels een pilot wordt de samenwerking getoetst.

Het IvHG investeert veel tijd en aandacht in voorlichting, communicatie, scholing en rondleidingen voor diverse zorgverleners. Met als doel vanuit een multidisciplinaire aanpak te komen tot het verwijzen van de juiste patiënt op het juiste moment. Op deze wijze levert hyperbare zuurstof therapie als adjuvante behandeling zijn meeste toegevoegde waarde. We zien u graag op één van onze open dagen.

 

Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door Marieke van Bommel, Wilma Oranje en Willy-Anne Nieuwlaat.