U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.
Zorginhoudelijke informatie
Urologie en Gynaecologie geconcentreerd in ETZ TweeSteden
Locatie ETZ TweeSteden is sinds 1 februari de hoofdlocatie van de afdeling Urologie. Ook de verpleegafdeling Gynaecologie verhuist naar deze locatie in Tilburg.
Urologische patiënten worden dan geopereerd en opgenomen op de locatie ETZ TweeSteden (Tilburg). Dit geldt ook voor de gynaecologische patiënten die geopereerd en kort opgenomen worden. Het gaat bij gynaecologische operaties om onder meer eierstokverwijdering, curettage, kijkoperatie, sterilisatie en baarmoederverwijdering bij goedaardige aandoeningen. De complexe gynaecologische kankerzorg wordt sinds een aantal maanden uitgevoerd in het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven. Ook de voorbereiding en de nazorg na de operaties vindt plaats op locatie ETZ TweeSteden.
Poliklinieken op alle locaties
De poliklinieken Urologie en Gynaecologie blijven op alle locaties aanwezig. Op de poliklinieken in ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk kunnen alle poliklinische verrichtingen uitgevoerd worden. De behandelingen met de niersteenvergruizer worden alleen aangeboden op locatie ETZ Elisabeth. De capaciteit van de afdeling Urologie op de locatie ETZ TweeSteden wordt uitgebreid, zodat goede zorg voor de patiënt geborgd blijft en toegewerkt kan worden naar een grote kliniek Urologie en Gynaecologie.
Patiënten behouden hun eigen vertrouwde arts. Patiënten moeten er wel rekening mee houden dat hun hun polikliniekbezoek op een andere locatie kan plaatsvinden.
Plastisch chirurg Gertjan Halbesma versterkt vakgroep
De vakgroep Plastische Chirurgie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) breidt uit. Per 1 maart versterkt Gertjan Halbesma (35) de vakgroep.
Hij heeft zijn opleiding gedaan in het Academisch Ziekenhuis Amsterdam. Zijn speciale belangstelling voor hand- en polschirurgie heeft zich vertaald in een erkenning binnen de Federation of European Societies for Surgery of the Hand (FESSH). Daarmee is hij in onze regio de eerste chirurg met deze erkenning. Door de uitbreiding beschikt het ETZ inmiddels over zes plastisch chirurgen.
Verandering in bereikbaarheid polikliniek Maag-Darm-Leverziekten
Sedert 1 februari is het secretariaat voor de MDL ondergebracht op locatie ETZ Elisabeth en dus niet meer op locatie ETZ TweeSteden. Het secretariaat MDL is bereikbaar via het nummer in uw nieuwsbrief. Het nummer van locatie ETZ TweeSteden komt hiermee te vervallen.
In 2018 zal MDL op locatie ETZ TweeSteden een nog nieuw te bouwen afdeling betrekken waardoor er samen met de chirurgie een nieuw GE centrum ontstaat. Tot die tijd zal de zorg voor patiënten met MDL-ziekten zich concentreren op de locatie ETZ Elisabeth. Omdat de werkzaamheden op twee locaties plaatsvinden is het soms moeilijk om te overleggen over patiënten. Om het contact zo makkelijk mogelijk te maken zijn er twee centrale telefoonnummers beschikbaar gesteld voor huisartsen om te overleggen.
Voor overleg over spoedverwijzingen kan rechtstreeks telefonisch contact plaatsvinden met de dienstdoende MDL-arts.
Voor alle andere vragen kan telefonisch contact worden opgenomen met het secretariaat MDL.
Het afgelopen jaar is de zevende MDL-arts, Wouter Hazen, begonnen in het ETZ. In mei start de achtste MDL-arts, Marjolein Sikkema. Wij verwachten de capaciteitsproblemen en onze service aan u in de loop van 2017 verder te verbeteren door het aantrekken van een negende en tiende MDL-arts. Hierdoor zijn wij eindelijk in staat om meer patiënten te zien en betere zorg te verlenen.
We willen in eerste instantie de wachttijden voor bepaalde categorieën patiënten verkorten:
- Hoge verdenking maligniteit/bewezen maligniteit: <5dagen.
- Rectaal bloedverlies: < 1week.
- Passageklachten/dysfagie > 50jaar: < 1week.
- Vermoeden IBD: < 2weken.
- Anemie analyse: < 2weken.
- Gewichtsverlies: < 2weken.
- Veranderd defecatie patroon >50jaar: < 4weken.
- Reflux/maagklachten >50jaar: < 4weken.
Als blijkt dat na het verkorten van bovengenoemde wachttijden er nog capaciteit beschikbaar is, zullen ook de minder urgente patiënten eerder worden gezien.
Spoednummer kinderarts ETZ
De klinische kindergeneeskunde is - inclusief Spoedeisende Hulp (SEH) voor kinderen - gecentreerd op locatie ETZ Elisabeth.
Voor spoedoverleg kunt u bellen. U wordt overdag direct met de kinderarts doorverbonden en in de dienst met de arts-assistent. U kunt ook het centrale nummer bellen (013) 539 13 13 en worden doorverbonden.
Poliklinische zorg wordt aangeboden op drie locaties (ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk). Als u wil overleggen over poliklinische consultatie belt met ETZ TweeSteden of ETZ Elisabeth. U krijgt met voorrang contact met de polikliniek via dit huisartsennummer.
De geboortezorg (voor moeder en kind) op locatie ETZ TweeSteden wijzigt niet. In 2017 zal dat veranderen en daar ontvangt u te zijner tijd uiteraard bericht over.
Symposium ‘Samen kiezen, ETZ maakt het mogelijk’
Het project “Kiezen, dat doen we hier samen” houdt maandag 4 april het symposium ‘Samen kiezen, ETZ maakt het mogelijk’. Belangstellenden zijn vanaf 16.30 uur welkom in de aula van ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60 in Tilburg). Tijdens het symposium vertellen betrokkenen waarom zij dit project ondersteunen en hoe ze dit verder willen implementeren. Het is de bedoeling dat meerdere specialismen in de toekomst met keuzehulpen gaan werken.
De keuzehulp is een online tool voor patiënten die ze ondersteunt bij het kiezen van de best passende behandeling. Inmiddels zijn drie keuzehulpen gelanceerd, twee voor urologie en een voor mammacare. De keuzehulpen hebben een belangrijke informatiefunctie. Zo kan de patiënt rustig thuis informatie over de diagnose en behandelopties lezen, met diverse afbeeldingen en foto’s. Vervolgens beoordeelt de patiënt een aantal stellingen en geeft hij aan waar zijn voorkeur naar uit gaat. Zo begrijpt hij na gebruik van de keuzehulp beter wat de gevolgen zijn van de behandeling, waarvoor hij samen met zijn arts kiest.
Symposium programma
16.30 uur Inloop/aanmelden
17.00 uur Opening door uroloog Paul Kil (dagvoorzitter)
17.05 uur Perspectief ETZ door Bart Berden, voorzitter RvB ETZ/Hoogleraar UVT
17.20 uur Perspectief onderzoek en wetenschap door Sandra van Dulmen, Nivel
17.40 uur Perspectief cliënten ETZ door Hans Roemeling, voorzitter Cliëntenraad ETZ
17.50 uur Perspectief Cliënten door Heleen Post, manager Kwaliteit NPCF
18.05 uur Perspectief zorgverzekeraar CZ door Hans Agten, manager Kwaliteit CZ
18.20 uur Pauze met maaltijd
18.50 uur Verrassing en fotomoment
19.00 uur Presentatie Keuzehulpen door Paul Kil en Patricia Jansen, mammachirurg (beiden ETZ)
19.20 uur Paneldiscussie met zaal en sprekers o.l.v. Patricia Jansen en Paul Kil
20.00 uur Afronding
Voor vragen over de keuzehulp kunt u terecht bij projectleider Vera Molenaar.
Aanmelden
Aanmelden kan heel gemakkelijk - het webadres vindt u in uw nieuwsbrief.
Hoe lang is een verwijzing geldig?
Er is geen wettelijke termijn gesteld aan de geldigheid van een verwijzing. Over het algemeen houden zorgverzekeraars de termijn van maximaal één jaar aan. Dit kan per zorgverzekeraar verschillen.
Als een geldige verwijzing aanwezig was ten tijde van start van het zorgtraject en de patiënt moet vanwege dezelfde zorgvraag langdurig onder controle blijven, dan kan ook bij (lege) tussentermijnen van maximaal drie jaar de patiënt onder controle blijven en is de verwijzer: ‘eigen’.
Voor chronische patiënten die éénjaarlijks of tweejaarlijks een instelling in het kader van dezelfde zorgvraag bezoeken, hoeven niet een nieuwe verwijzing van de eerstelijn te halen.
Een nieuwe verwijzing van een eerstelijns zorgaanbieder is niet nodig op het moment dat onder de verantwoordelijkheid van een medisch specialist het noodzakelijk is om de patiënt in het kader van de behandeling structureel terug te laten komen bij een medisch specialist. De patiënt is in deze situatie nog niet uitbehandeld.
Voorstellen nieuwe specialist
Bram van Loon (32), mond-, kaak- en aangezichtschirurg (MKA)
Welke opleiding heb je gevolgd?
- Studie geneeskunde, Radboud Universiteit Nijmegen
- Studie tandheelkunde, Universiteit Nijmegen
- Specialisatie tot MKA-chirurg, Radboudumc Nijmegen
Waarom kies je voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis?
“Na mijn opleiding ben ik op zoek gegaan naar een groot, algemeen ziekenhuis die de MKA-chirurgie in de volle breedte uitvoert, zoals het ETZ. Vanwege mijn Brabantse achtergrond had ik de voorkeur voor een ziekenhuis in Noord-Brabant. In het ETZ kwam een vacature vrij waarop ik dan ook direct heb gesolliciteerd.”
Wat is je aandachtsgebied?
“Binnen de MKA-chirurgie richt ik me op de kaakverplaatsende chirurgie. Dit zijn afwijkingen aan het gezicht en de tand- en kaakstand. Door operaties en behandelingen kan de vorm en stand van de boven- en onderkaak, jukbeenderen en kin worden verbeterd.”
Wat merk je van de fusie?
De MKA chirurgen werken op twee locaties: in het Elisabeth en in het TweeSteden Waalwijk. De locatie TweeSteden Tilburg heeft geen MKA chirurgen. Voor patiënten die MKA-chirurgie nodig hebben én voor ons is er dus niets veranderd na de fusie
En verder ...
“In 2014 ben ik gepromoveerd aan het Radboudumc Nijmegen. Het onderwerp van mijn proefschrift was de driedimensionele verandering van delen van het gezicht door chirurgische ingrepen.
Ik woon nu nog in Nijmegen samen met mijn vrouw Kim en mijn zoontje Robin, maar we hopen binnenkort een huis in de buurt van het ETZ te vinden.”
Colofon
Deze nieuwsbrief is opgesteld door:
- Wilma Oranje, internist-endocrinoloog
- Will-Anne Nieuwlaat, internist-endocrinoloog
- Wim Pleunis, woordvoerder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Wilma en Will-Anne zijn vanuit de specialisten contactpersoon voor de verwijzers.