Huisartsen


U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb.

Zorginhoudelijke informatie

Concentratie geboortezorg op locatie ETZ Elisabeth per 9 oktober

De geboortezorg wordt maandag 9 oktober 2017 geconcentreerd op de locatie ETZ Elisabeth. Vanaf die dag vinden alle bevallingen en acute consulten plaats in ETZ Elisabeth. Dit geldt ook voor de klinische opnames van zwangeren, kraamvrouwen en neonaten.

De spreekuren daarentegen blijven na 9 oktober onveranderd plaatsvinden op de locaties ETZ TweeSteden, ETZ Waalwijk én ETZ Elisabeth.

Nieuw Moeder- en Kindcentrum

In december 2017 opent het nieuwe Moeder- en Kindcentrum op locatie ETZ Elisabeth. Vanaf dat moment  vindt alle zorg voor zwangeren, kraamvrouwen, pasgeborenen en kinderen tot en met 18 jaar plaats onder één dak. Niet alleen in het ziekenhuis, want voor de zwangerschap, baring en kraamperiode blijft ook de zorg in de thuissituatie of in de praktijk om de hoek gegarandeerd.
In het nieuwe Moeder- en Kindcentrum wordt gewerkt vanuit de visie Family Centered & Integrated Care. Het gezin heeft de mogelijkheid zelf de regie te nemen waarbij de wens van het gezin leidend is. Ouders en kinderen blijven altijd bij elkaar.

Kijkje nemen?

Voor de officiële opening ontvangt u later een uitnodiging. Voor een rondleiding op het nieuwe centrum nodigen we u alvast van harte uit. De rondleiding vindt plaats op dinsdag 3 oktober om 19.30 uur en start midden in het centrum (route 81). Als deze datum u niet schikt, loop dan gerust een ander moment binnen om een kijkje te nemen.

Vragen?

Heeft u vragen over of suggesties voor het nieuwe Moeder- en Kindcentrum? Stuur dan een mail.


Spoedpoli Psychiatrie

Vanaf heden biedt de vakgroep Psychiatrie de mogelijkheid patiënten met spoed (binnen vijf werkdagen) of voorrang (binnen twee weken) te verwijzen voor een intake in het kader van gespecialiseerde GGZ zorg.

Wij bieden deze mogelijkheid omdat we in afstemming met meerdere huisartsen hebben vernomen dat, hoewel de toegang tot acute psychiatrische beoordeling regionaal is gegarandeerd via de crisisdienst van GGZ Breburg, er ook een sterke behoefte bestaat een specialistische psychiatrische beoordeling binnen enige werkdagen te laten plaatsvinden.

Er kan worden verwezen naar de spoedpoli voor de volgende indicaties:

  • eerste episode van psychiatrische symptomatologie (angst, depressie/ontremming, suïcidaliteit, psychose) met vraagstelling diagnostiek en indicatiestelling voor behandeling.
  • acute psychiatrische symptomen in relatie tot somatische co-morbiditeit of somatische factoren, zoals: niet aangeboren hersenletsel (NAH), Parkinson, MS, zwangerschap en SOLK.
  • acute toename bekende psychiatrische verschijnselen met vraagstelling indicatiestelling voor behandeling bij een patiënt die niet in behandeling is binnen GGZ zorg. ETZ heeft hierbij geen zorgaanbod voor patiënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen, gedragsstoornissen, chronische psychose of middelenmisbruik, met name wanneer ook outreachende of langdurige structurerende zorg geboden is.

Procedure

Telefonische afstemming spoedconsult via tel. (013) 465 55 20 met dienstdoende psychiater en vervolgens verwijzing via ZorgDomein locatie ETZ TweeSteden.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Harold Kuijpers, psychiater en medisch manager.


Refereeravond Bariatrische Chirurgie

U wordt hierbij van harte uitgenodigd voor de Refereeravond Bariatrische Chirurgie op woensdag 21 juni. De gratis bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium op locatie ETZ TweeSteden en start om 18.00 uur.

Er wordt gezorgd voor een hapje, Italiaans buffet en een drankje. Het symposium is bedoeld voor chirurgen, chirurgie-assistenten, MDL-assistenten, MDL-artsen, internisten, assistenten Interne Geneeskunde, diëtisten, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, co-assistenten en huisartsen.

Programma

  • 07.30u  Ontvangst
  • 18.00u  Opening door Jasper Stijns (assistent-chirurgie) 
  • 18.05u  Inleiding: DATO registratie door Moniek de Kort (verpleegkundig specialist) 
  • 18.25u  Battle: Sleeve vs. Bypass: I. Martijnse (chirurg) vs. D. Wasowicz (chirurg) 
  • 18.45u  Diner
  • 19.20u  Complicaties bariatrische chirurgie door B. Langenhoff (chirurg) 
  • 19.40u  Inwendige herniaties door F. v. Tilborg (radioloog) en Yannick Brammerloo (assistent chirurgie) 
  • 20.00u  Innovaties mechanische hechtapparatuur door Lidy Oskamp (Johnson&Johnson)
  • 20.20u  Optioneel
  • 20.40u  Weight regain: wat als? Door J. Maring (chirurg)

Desiree Burger
Aanmelden kan heel gemakkelijk door een mail te sturen naar Yannick Brammerloo of Jasper Stijns.


Vaatchirurg Desiree Burger intensivist op IC

Na 15 jaar Maatschap Chirurgie Tilburg verzet vaatchirurg Desiree Burger haar bakens en legt ze zich volledig toe op de Intensive Care. Sinds vorige maand is Desiree Burger fulltime werkzaam op de IC.

De vakgroep Chirurgie Midden-Brabant heeft al deze jaren zeer prettig met Desiree Burger samengewerkt en zien haar dan ook met pijn in het hart vertrekken. Desalniettemin verheugt de vakgroep zich op de samenwerking met haar als intensivist.


Sluiting Bergland Kliniek per 1 juli

Bergland Kliniek

De locatie Bergland Kliniek sluit per 1 juli. Vanaf dan vinden er in de kliniek, gelegen naast ETZ Elisabeth, geen consulten meer plaats.

Spatadercentrum

Vanaf 1 juli vinden in de Bergland Kliniek geen behandelingen meer plaats voor spataderen. Patiënten worden uiteraard nog steeds geholpen op de polikliniek Dermatologie of Vaatchirurgie op een van onze andere locaties. U vindt in ZorgDomein de informatie voor de doorverwijzing bij spataderen naar de polikliniek Dermatologie of Vaatchirurgie.

Niet-verzekerde zorg

Patiënten kunnen vanaf 1 juli niet meer terecht voor de niet-verzekerde plastisch chirurgische ingrepen in het ETZ. Ook vinden er vanaf die datum geen consulten meer plaats in de Bergland Kliniek door onze plastisch chirurgen. U kunt patiënten voor verzekerde plastische chirurgie doorverwijzen naar de locatie ETZ Elisabeth of locatie ETZ Waalwijk.


Werkwijze patiënten met een BI-RADS-0 uitslag na BOBZ

Vanaf 1 juli worden patiënten met een BI-RADS 0 uitslag door u naar de afdeling Radiologie ETZ verwezen in plaats van naar de Mammapoli ETZ. Hierover bent u geïnformeerd via een brief en een nieuwsbrief van het bevolkingsonderzoek.

De nieuwe route is opgenomen in de NHG-standaard Borstkanker 2016.

U kunt uw patiënt op de reguliere manier verwijzen naar de afdeling Radiologie (via ZorgDomein) op locatie ETZ Elisabeth. Voor de categorie patiënten met een BI-RADS-0 uitslag is per 1 juli 2017 een aparte aanvraag voor een mammografie in combinatie met een echografie mogelijk via ZorgDomein. Als u geen gebruik maakt van ZorgDomein, verzoeken wij u duidelijk op het aanvraagformulier te vermelden dat het om een BI-RADS-0 uitslag gaat.

De afdeling Radiologie zorgt dat uw patiënt binnen twee werkdagen terecht kan voor diagnostiek. De radioloog communiceert vervolgens direct de uitslag aan de patiënte. Als er een (vermoeden van) afwijking wordt gevonden, verwijst de radioloog direct door naar de mammapoli. U en Bevolkingsonderzoek Zuid krijgen op dezelfde dag de uitslag van het onderzoek.

Wil u (of uw patiënt) meer weten over het onderzoek? Bel dan de mammapoli via telefoonnummer (013) 221 80 39.

Heeft u vragen hebben over de nieuwe verwijsroute? Bel dan de afdeling Radiologie op werkdagen via telefoonnummer (013) 221 80 13.


Menopauze spreekuur haalt overgang uit taboesfeer

Opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, gewrichtspijn, urineverlies, hartklachten. Dit zijn slechts enkele klachten waarmee vrouwen tijdens de overgang te maken kunnen krijgen. Omdat deze vrouwen behoefte hebben aan steun, begrip, informatie en begeleiding, start het ETZ met een menopauze spreekuur.

Lianne Schots is ruim 38 jaar werkzaam in het ETZ, waarvan 17 jaar als menopauze verpleegkundige. Lianne vindt het belangrijk dat aandacht wordt besteed aan de ‘overgang’ bij vrouwen. ”Vroeger was hier vrijwel geen aandacht voor. Vandaag de dag is dit gelukkig heel anders en wordt het onderwerp serieus genomen.” De rol van Lianne is vooral het informeren en begeleiden van vrouwen in de (vervroegde) menopauze. Samen met de gynaecologen Marieke Smink en Marjan Stegeman geeft Lianne inhoud aan het spreekuur.

Gynaecologen Marjan Stegeman (l.) en Marieke Smink zorgen met menopauze verpleegkundige Lianne Schots (r.) voor vrouwen in de overgang.


Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door:

  • Jan Erik Bunt, kinderarts
  • Will-Anne Nieuwlaat, internist-endocrinoloog
  • Wim Pleunis, woordvoerder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (06) 51 827 837)

Jan Erik en Will-Anne zijn vanuit de specialisten contactpersoon voor de verwijzers.