Huisartsen

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Met de overgang van Lijn2.net naar Diagnostiek Brabant (DB) wijzigt een belangrijk informatiekanaal richting de huisartsen vanuit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Om u toch met regelmaat op de hoogte te kunnen houden van zorginhoudelijke en algemene ontwikkelingen in het ziekenhuis ontvangt u voortaan deze nieuwsbrief per mail. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

 

Nieuwe specialisten

Roger FroklageRoger Froklage
Anesthesioloog-intensivist, locatie St. Elisabeth

 

Waarom dit ziekenhuis?

Het ETZ beschikt over een traumacentrum en Intensive Care met het hoogst haalbare erkenningsniveau. Wij zijn het eerste perifere ziekenhuis in Nederland met 24-uurs beschikbaarheid van medisch specialisten voor de opvang en behandeling van acuut bedreigde patiënten. De patiënt wordt hier centraal gesteld en dat zie je op alle niveaus terug. Zo valt bijvoorbeeld de catering regelmatig in de prijzen en wordt de gastvrijheid hoog gewaardeerd. Aan deze stimulerende omgeving draag ik graag mijn steentje bij.

 

Aandachtsgebieden

  • In Rotterdam heb ik twee jaar op de traumahelikopter gewerkt en ben daar nauw betrokken geweest bij de opvang en behandeling van acuut bedreigde patiënten. Ook ben ik instructeur bij meerdere cursussen op het gebied van spoedeisende geneeskunde. Deze ervaringen wil ik graag inbrengen in ons traumacentrum. Daarnaast ligt mijn interesse bij de vele gecompliceerde neurochirurgische ingrepen die wij verrichten als grootste neurocentrum van Nederland.

 

Opleidingen

  • Studie geneeskunde: Universiteit Leiden.
  • Opleiding tot anesthesioloog aan het Erasmus MC Rotterdam.
  • Fellowship intensive care Leids Universitair Medisch Centrum.

 

Andere bijzonderheden

  • De verhuizing naar Brabant is zeer goed bevallen en in mijn vrije tijd ben ik dan ook vaak in de omringende natuur en bij de lokale sportverenigingen te vinden.

 

Anke BiemansAnke Biemans
Dermatoloog, locatie TweeSteden

 

Even voorstellen

Ik ben een jonge, gedreven en enthousiaste dermatoloog met een brede interesse. Na mijn studie geneeskunde in Nijmegen werkte ik gedurende drie jaar als assistent op de Intensive Care, afdeling Chirurgie en Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Mijn opleiding tot dermatoloog volgde ik in het Erasmus MC in Rotterdam. Tijdens mijn opleiding tot algemeen dermatoloog ben ik gespecialiseerd in de Mohs’ micrografische chirurgie. Daarnaast promoveerde ik in september 2013 op het onderwerp'Treatment and Quality of Life in Patients with Varicose Veins'. Ik onderzocht de meest effectieve spataderbehandelingen op dit moment en de impact van de kwaliteit van leven hiervan op de patiënt.

 

Aandachtsgebieden

  • Dermato-oncologie
  • Mohs-micrografische chirurgie
  • Flebologie 

 


 

Zorginhoudelijke informatie

Inloopspreekuur echografie Waalwijk e.o.

Op 1 november start de afdeling Radiologie op de locatie TweeSteden Waalwijk van het ETZ met een inloopspreekuur voor de echografie. Dit spreekuur vindt plaats van 10.30 tot 12.00 uur.  

Patiënten uit de regio Waalwijk en omgeving kunnen door u (als huisarts) ingestuurd worden voor een echo met een acute, dan wel semi-acute indicatie. 

Vooraf telefonisch overleg met de radioloog is niet noodzakelijk, u vult het aanvraagformulier in met het telefoonnummer waarop u snel bereikbaar bent. Zo kunnen de radiologen – zo nodig - contact met u opnemen voor overleg. 

De patiënt meldt zich, tussen 10.30 en 12.00 uur met volledig ingevulde aanvraagbrief, aan de balie van de afdeling Radiologie in Waalwijk. Wilt u a.u.b. bovenaan de aanvraag ‘INLOOPSPREEKUUR’ vermelden om misverstanden en discussie aan de balie te voorkomen. We willen hiermee de wachttijd verkorten en de kwaliteit verhogen. Het bespaart de patiënt en u tijd.

Heeft u buiten genoemde inlooptijden een patiënt die u direct in wilt sturen, dan kunt u op de gebruikelijke wijze hierover contact opnemen met de radioloog. Telefoonnummer balie Waalwijk (0416) 68 26 59.


 

Extra drukte polikliniek Allergologie

Door het wegvallen van allergologie in het Amphia Ziekenhuis is er een forse toestroom van patiënten ontstaan in het ETZ, waardoor de wachttijd is opgelopen. Er wordt gezocht naar een definitieve oplossing. Tot die tijd krijgen de patiënten uit het eigen verzorgingsgebied voorrang, spoed patiënten kunnen altijd worden gezien.


 

Huidtumor in het gezicht in één dag behandeld

Dermatologen van het ETZ behandelen patiënten met huidkanker in het gezicht vanaf nu op een nauwkeurigere en snellere manier dan voorheen. Ze gebruiken hiervoor Mohs’ micrografische chirurgie. Op één dag wordt de tumor verwijderd, het weefsel onderzocht en de wond gehecht. Dermatoloog Rick Waalboer-Spuij: “Aan het eind van de dag loopt de patiënt kankervrij naar buiten. De nieuwe techniek biedt ons de zekerheid dat de kanker volledig wordt verwijderd”.

De dermatologen zijn enthousiast, vooral over de snelheid waarmee ze hun patiënten kunnen helpen. Waalboer-Spuij: “De techniek is niet nieuw, de toepassing is dat wel voor de dermatologen van ons ziekenhuis. ’s Ochtends halen we onder plaatselijke verdoving het stukje huid met de tumor weg. Dat snijden we in het speciaal daarvoor ingerichte laboratorium in ‘coupes’, plakjes, die we onder de microscoop bekijken.”

“We bekijken honderd procent van de snijrand. Blijkt er nog iets kwaadaardigs in te zitten, snijden we nog iets meer weg, maar alleen op de plek waar nog kanker zit. Deze procedure herhalen we tot we zeker weten dat we het volledige door kanker aangetaste plekje hebben weggehaald. Soms is een patiënt dus na twee uur klaar, maar vaker is een tweede of derde ronde nodig."

De nieuwe techniek wordt toegepast op de locatie TweeSteden Tilburg, door de dermatologen Waalboer-Spuij, Bastiaens en Biemans.


 

Symposium ‘Naadloos opereren’

Libra Revalidatie & Audiologie houdt vrijdag 21 november 2014 van 13.00 tot 17.00 uur het symposium Naadloos operen – Revalidatie als continue proces in de traumazorg. 

Het symposium vindt plaats op de totaal vernieuwde locatie Leijpark (Professor Stoltehof 3 in Tilburg, naast de locatie St. Elisabeth) en is met name bedoeld voor collega’s die revalidatie en specifiek traumazorg een warm hart toedragen: verwijzers, revalidatieartsen, fysiotherapeuten en anderen met interesse en/of expertise in de traumazorg. 

Op basis van casuïstiek worden de taken van de revalidatieteams en teamleden in de verschillende instellingen en settings, van intensive care tot nazorg in de eerste lijn, aangestipt. De samenwerking en knelpunten in de huidige keten worden, in samenspraak met het publiek, belicht.

Programma
 Dagvoorzitter is dr. F. de Laat
 13.00 uur  ontvangst
 13.30 uur  opening door dr. E. Schouten, medisch manager locatie Leijpark
 13.40 uur  Acute revalidatie; onmisbaar in de traumazorg

 Prof.dr. H.J. Stam, hoogleraar en medisch manager
 Rijndam Revalidatiecentrum – Erasmus MC

 14.05 uur  Ketenzorg; het resultaat telt
 Dr. K.W.W. Lansink, chirurg/traumachirurg

 Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

 14.30 uur  Pauze
 15.00 uur  Hersenletsel; gevolgen te voorspellen?
 Dr. C.M.A.A. Roks, neuroloog

 Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

 15.25 uur  Waarom een psycholoog aan het ziekenhuisbed?

 Drs. P. van de Sande, klinisch psycholoog/klinisch neuropsycholoog
 Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

 15.50 uur  Naadloos opereren als revalidatieteam

 Dr. G. Zemack, revalidatiearts
 Libra Revalidatie & Audiologie, locatie Leijpark

 16.15 uur  Afsluiting
 16.30 uur  Borrel

 

Accreditatie en aanmelding

De accreditatie voor artsen en fysiotherapeuten is aangevraagd. U kunt zich tot 15 november aanmelden. Deelname aan het symposium is gratis.

N.l., als specialisten en huisartsen op de hoogte willen blijven van Libra R&A dan kunnen ze zich opgeven voor onze nieuwsbrief voor verwijzers via www.libranet.nl/nieuwsbrieven.

 


 

ETZ neemt actief deel aan festival NU&STRAKS

Gezond eten en veel bewegen hebben een gunstige invloed op ieders gezondheid. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis draagt dit uit tijdens het kwaliteit van leven festival NU&STRAKS, dat van 1 tot en met 4 november plaatsvindt in Tilburg. Het ziekenhuis biedt bezoekers een interactief en inspirerend programma, met als titel ‘Samen naar een sterker jij’.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het Tilburgs/Waalwijks fusieziekenhuis levert hier graag een bijdrage aan, in het belang van alle patiënten. Projectleider Annabel van Deursen: “We willen met onze deelname aan het festival bewustwording creëren bij mensen. Obesitas is een groeiend probleem dat vaak een grote impact heeft op de kwaliteit van leven. Wij vinden dat mensen zich hiervan bewust moeten zijn. Ons doel is om mensen fit en gezond te krijgen en ze daarmee sterker te laten zijn. Zo is ook de titel ‘Samen naar een sterker jij’ tot stand gekomen."

 

Programma

Het programma wordt verzorgd door medewerkers van het in het ziekenhuis gevestigde Obesitas Centrum. Van Deursen: “Diëtisten delen fabels en feiten over gezonde voeding met de bezoekers. Je kunt zelf testen of je een gezond gewicht hebt door je Body Mass Index (BMI) te laten meten. Verder worden bezoekers uitgenodigd om rond het middaguur aan te schuiven bij een lunch, die is afgestemd op de maaltijd die patiënten na een maagverkleinende operatie krijgen. Verpleegkundig specialisten laten zien hoe belangrijk goed kauwen is”. 

Alle bijdragen van het ziekenhuis zijn geprogrammeerd in de Hall of Fame, aan de Spoorzone. Van Deursen vervolgt: “In de grote ruimte staan hometrainers en steps opgesteld, waarmee je onder begeleiding van fysiotherapeuten je conditie kunt testen en beweegtips krijgt. In de middagen is verder een workshop over zelfcontrole en overwinnen gepland. Psychologen leggen dan uit hoe je verleidingen kunt weerstaan.” Aanmelden voor de programma-onderdelen is niet nodig. “Belangstellenden kunnen zaterdag en zondag de hele dag vrijblijvend bij ons in en uit lopen. Het festival is dan gratis toegankelijk. We verzorgen ook dinsdag 4 november een programma in de Hall of Fame, voor festivalbezoekers met een passe-partout.”

 

Over NU&STRAKS

De eerste editie van stadsfestival Nu&STRAKS vindt in Tilburg plaats van zaterdag 1 tot en met dinsdag 4 november. Dit nieuwe evenement staat helemaal in het teken van het verbeteren en behouden van kwaliteit van leven, wat invloed heeft op (meer) geluk. Een actueel thema dat iedereen raakt.  Bezoekers van het festival kunnen werken aan hun eigen kwaliteit van leven via workshops, inspirerende masterclasses, muziek, dialogen, sport en culinaire acties. Zie voor het volledige programma: www.nu-straks.nl.


 

Spoedspreekuur polikliniek Gynaecologie TweeSteden Tilburg

De polikliniek Gynaecologie van de locatie TweeSteden in Tilburg heeft iedere werkdag om 13.30 uur een inloopspreekuur voor gynaecologische spoedpatiënten. U kunt uw patiënten zonder vooroverleg met de gynaecoloog naar dit spreekuur doorverwijzen, met een verwijsbrief met concrete vraagstelling.

Alle patiënten kunnen zich om 13.30 uur melden aan de balie van polikliniek Gynaecologie, wachtruimte 2. Patiënten dienen in het bezit te zijn van de patiëntenpas van het TweeSteden (met pasfoto). Patiënten zonder pas worden verzocht om zich om 13.15 uur – met legitimatiebewijs - te melden bij de registratiebalie bij de hoofdingang van het ziekenhuis.


 

Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door Wim Pleunis.