Huisartsen

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

 

Zorginhoudelijke informatie

Wachttijd polikliniek Neurologie loopt op

Door toenemende vraag loopt de wachttijd op de polikliniek Neurologie op. Hierdoor vragen huisartsen steeds vaker bij verwijzingen in Zorgdomein om een verkorte toegangstijd. Al deze verzoeken worden serieus beoordeeld door de neuroloog.

Afhankelijk van dit oordeel wordt het verzoek om verkorte toegangstijd wel of niet gehonoreerd. Mocht het echt om spoed/semispoed gaan, dan blijft het noodzakelijk contact op te nemen met de dienstdoende neuroloog. De neurologen streven ernaar op afzienbare tijd de wachttijd weer te verkorten. De neurologen rekenen op uw begrip.


 

Wijziging verstrekking orale oncolytica per 1 januari 2015

De overheid heeft besloten dat de verstrekking van een aantal dure specialistische geneesmiddelen aan patiënten voortaan alleen nog via het ziekenhuis mag lopen. De verantwoordelijkheid voor de verstrekking en financiële verantwoordelijkheid van deze middelen komt volledig bij het ziekenhuis te liggen. Dit alles vallend onder de zogenoemde regeling Ziekenhuisverplaatste Zorg. 

In 2012 is gestart met het overhevelen van de TNF-alfaremmers. In 2013 zijn groeihormonen en enkele orale oncolytica overgeheveld, gevolgd door de fertiliteitshormonen in 2014. 

Per januari 2015 wordt een groot deel van de resterende orale oncolytica overgeheveld. Dit betreft de volgende geneesmiddelen:

Orale oncolytica
 Naam Naam

Endoxan ® (Cyclofosfamide)

Lyovac ® (Dactinomycine)

Leukeran ® (Chloorambucil)

Farmorubicine ® en epirubicine (Epirubicine)

Alkeran ® (Melfalan)

Zavedos ®  en idarubicine (darubicine)

Myleran ® en Busilvex®  (Busulfan)

Mitoxantron (Mitoxantron)

Tepadina ® (Thiotepa)

Bleomedac ® en bleomycine (Bleomycine)

Belustine ® (Lomustine)

Mitomycin-c ® (Mitomycine)

Temodal®  en temozolomide (Temozolomide)

Cisplatine (Cisplatine)

Lanvis ®  en tioguanine (Tioguanine)

Natulan ® (Procarbazine)

Fludara ®  en fludarabine (Fludarabine)

Amsidine ® (Amsacrine)

Depocyte ® en cytarabine (Cytarabine)

Hydrea ® en Hydroxyurea ® (Hydroxycarbamide)

Xeloda ® en capecitabine (Capecitabine)

Estracyt ® (Estramustine)

Teysuno ® (Tegafur en combinatiepreparaten)

Vesanoid ® (Tretinoine, alleen capsules)

Vinblastine (Vinblastine)

Hycamtin ® en topotecan (Topotecan)

Vincristine (Vincristine)

Xagrid ® (Anagrelide)

Vepesid ®, Eposin ®, Toposin ® en etoposide (Etoposide)

Thalidomide (Thalidomide)

Vumon ® (Teniposide)

Cerubidine ® (Daunorubin)

 

Jakavi ® (Ruxolitinib)

Door de nieuwe regeling is het voor u als huisarts vanaf 1 januari 2015 niet meer mogelijk om bovenstaande middelen voor te schrijven in uw praktijk.  De openbare apotheek ontvangt ook geen vergoeding meer voor het leveren van deze middelen. Voor uw patiënten treden dus veranderingen op. Beide ziekenhuizen gaan deze middelen per 1 januari 2015 leveren via de poliklinische apotheken DeLeij (St. Elisabeth Ziekenhuis) en De Donge (TweeSteden ziekenhuis). 

De twee ziekenhuizen proberen alle patiënten die deze geneesmiddelen gebruiken op een correcte wijze te bereiken en te informeren over deze veranderingen. Het informeren van de patiënten vindt plaats op de desbetreffende poli’s, via de medisch specialisten en via apotheek DeLeij en De Donge. Mogelijk worden toch patiënten ‘gemist’. Mochten er patiënten in uw praktijk komen die nog niet op de hoogte zijn van deze verandering, dan raden wij u aan om deze patiënten contact op te laten nemen met zijn/haar behandelend arts betreffende deze geneesmiddelen. 

We vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Als u vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met Mark Jansen, ziekenhuisapotheker: (013) 465 56 53 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


 

Inloopspreekuur echografie regio Waalwijk 

Onlangs is de afdeling Radiologie op de locatie TweeSteden Waalwijk gestart met een inloopspreekuur voor de echografie. De eerste ervaringen zijn positief, maar het bleek niet helemaal duidelijk voor wie dit spreekuur bestemd is. U kunt patiënten uit Waalwijk, Kaatsheuvel, Sprang-Capelle en omgeving insturen voor een echo met een acute, dan wel subacute indicatie. Dit spreekuur vindt elke werkdag (maandag t/m vrijdag) plaats van 10.30 tot 12.00 uur.

Vooraf telefonisch overleg met de radioloog is niet noodzakelijk, u vult het aanvraagformulier in met het telefoonnummer waarop u snel bereikbaar bent. Zo kunnen de radiologen – indien nodig - contact met u opnemen voor overleg.

De patiënt meldt zich, tussen 10.30 en 12.00 uur met volledig ingevulde aanvraagbrief, aan de balie van de afdeling Radiologie in Waalwijk. Wilt u a.u.b. bovenaan de aanvraag ‘INLOOPSPREEKUUR’ vermelden om misverstanden en discussie aan de balie te voorkomen. We willen hiermee de wachttijd verkorten en de kwaliteit verhogen. Het bespaart de patiënt en u tijd.

Heeft u buiten genoemde inlooptijden een patiënt die u direct met spoed in wilt sturen, dan kunt u op de gebruikelijke wijze hierover contact opnemen met de radioloog. Telefoonnummer balie Waalwijk (0416) 68 26 59. 


 

Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door Wim Pleunis.