Huisartsen

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

Zorginhoudelijke informatie

Fusie TweeSteden en Elisabeth nu ook juridisch een feit

De officiële fusie tussen het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis is per 1 januari 2016 ook juridisch een feit. De beide stichtingen die de ziekenhuizen bestuurden zijn overgegaan in één nieuwe stichting: Stichting Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Kortweg ETZ.

Daarmee is een al langlopend proces van samenwerking nu ook officieel geregeld. “De fusie is geen doel op zich, maar een manier om de zorg voor Tilburg, Waalwijk en wijde omgeving te borgen, zowel medisch als financieel”, zegt Bart Berden. Als voorzitter van de nieuwe Raad van Bestuur gaat hij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis besturen met zijn twee collega’s Loeks van der Veen en Anita Wydoodt, die recent in dienst trad.

Alle locaties

De diverse vestigingen van het nieuwe ziekenhuis in Tilburg, Waalwijk en Oisterwijk blijven hun poliklinische zorg op alle locaties aanbieden. Wel worden binnen de Tilburgse locaties verpleegafdelingen van verschillende specialismen geconcentreerd. Zo gaan bijvoorbeeld neurologie, Moeder- en Kindcentrum en vaatchirurgie naar de locatie Elisabeth, en cardiologie, de zorg rondom borstkanker, maag-darmleverziekten en buikchirurgie naar locatie TweeSteden. Waalwijk wordt een centrum voor hoogvolume, laagcomplexe orthopedie.

Belangrijkste winst

Door de fusie kunnen goed geoliede teams van specialisten zich de hele week met dezelfde aandoeningen bezighouden, en daardoor wordt de kwaliteit van de zorg aantoonbaar beter. Volgens Berden is dat de belangrijkste winst van de fusie.

Wie belangstelling heeft voor de presentaties kan ze opvragen bij Wim Pleunis, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


ETZ krijgt nieuw telefoonnummer: (013) 221 00 00

Het ETZ krijgt in 2016 een compleet nieuw nummerplan. Vanaf januari is het nieuwe, algemene nummer van het ziekenhuis (013) 221 00 00. Als patiënten dit nummer bellen, krijgen ze (tijdelijk) een keuzemenu te horen, waarin ze kunnen kiezen voor locatie Elisabeth of TweeSteden Tilburg of Waalwijk. De oude nummers kunnen in 2016 nog het hele jaar gebeld worden. Ook poliklinieken krijgen in de loop van 2016 één telefonische ingang én een eigen telefonische huisartseningang. Dit wordt fasegewijs ingevoerd in 2016. Dubbelingen in telefoonnummers van alle ETZ-locaties zijn eind 2016 verleden tijd.


Poli Reumatologie vanaf 1 januari bereikbaar via één nummer

De polikliniek Reumatologie is vanaf heden bereikbaar op telefoonnummer: (013) 465 54 30. Dit is het huidige nummer van de polikliniek Reumatologie op locatie TweeSteden. Het oude telefoonnummer van de locatie Elisabeth is niet meer in gebruik: (013) 539 80 30. De openingstijden van de polikliniek Reumatologie op locatie Elisabeth blijven hetzelfde. Deze gaan wel veranderen in de loop van 2016. Meer informatie hierover volgt later.


Kinderafdeling TweeSteden verhuisd naar locatie Elisabeth

Patiënten gaan op termijn voor hun klinische kindergeneeskundige en verloskundige zorg naar locatie Elisabeth. Dit gaat in stappen en de eerste stap is de concentratie van kindergeneeskunde vanaf 12 januari 2016 op locatie Elisabeth. Er wordt op dit moment gewerkt aan een prachtig nieuw ingericht moeder-kind centrum waar op termijn de gehele zorg voor Moeder & Kind wordt gelokaliseerd. De poliklinische zorg voor de kindergeneeskunde blijft aangeboden worden op alle locaties.

Bewuste keuze

Zowel de concentratie van de zorg voor kinderen als de locatie zijn bewust gekozen. De zorg voor kinderen kent een grote verscheidenheid aan ziektebeelden, maar weinigen worden uiteindelijk opgenomen. Met de concentratie van de zorg concentreren we de deskundigheid van artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners en bieden we blijvend het gehele zorgpakket aan in de regio Midden-Brabant. De visie op zorg voor het kind en het gezin volgens het gedachtegoed ‘Family Centered Care’ wordt vanuit de locaties TweeSteden Tilburg en Waalwijk omarmd en er zal verder vorm en inhoud aan worden gegeven in de zorg die wij verlenen binnen de nieuwe locatie.

Verpleegafdeling Kinderen, etage D2

Voor een interim-periode maakt kindergeneeskunde gebruik van een volledig uitgeruste verpleegafdeling op de vijfde etage (D2) van locatie Elisabeth. Deze afdeling wordt geschikt gemaakt voor kinderen. Na deze interim-periode neemt de kinderafdeling, samen met de kinderdagbehandeling en de geboortezorg, zijn intrek in een prachtig nieuw ingericht moeder-kind centrum op de eerste etage van locatie Elisabeth.

Kinderdagbehandeling en geboortezorg

De dagbehandeling voor kinderen met een chirurgische ingreep wordt tevens geconcentreerd op de locatie Elisabeth. Een uitzondering hierop is de chirurgische zorg van kinderen in dagbehandeling vanuit Urologie en Gynaecologie, die uitsluitend gaat plaatsvinden op locatie TweeSteden in verband met de huidige renovatie van de OK op locatie Elisabeth. De zorg voor kinderen in dagbehandeling van KNO blijft om die reden onveranderd plaatsvinden op de locaties Elisabeth en TweeSteden.

De geboortezorg blijft tot aan de verbouw van het moeder-kind centrum op de huidige locaties (zowel locatie Elisabeth als locatie TweeSteden) gevestigd.

Met spoed naar het ziekenhuis

Wilt u een kind met spoed naar het ziekenhuis verwijzen? Dan wordt in het telefonisch overleg met u besproken waar het kind het beste gezien kan worden. Mogelijk is dit direct op de verpleegafdeling Kinderen, etage D2 op locatie Elisabeth en niet op de SEH. Alle andere verwijzingen (voor andere specialismen) lopen wel via de SEH van locatie Elisabeth.


ETZ lanceert app voor patiënten met verblijfskatheter

Verpleegkundig specialist Urologie Ellen Martin ontwikkelde de app speciaal voor mensen met een urinekatheter.

Het ETZ heeft een gratis app ontwikkeld om de zorg van mensen met een verblijfskatheter te verlichten. Patiënten kunnen de app gebruiken als digitaal dagboek over het wisselen van de katheter en de gebruikte medicatie. Ook zorgverleners hebben voordeel van de app. Martin: “Patiënten kunnen de app zo instellen dat hun kathetergeschiedenis gedeeld wordt met zorgverleners. Zo kunnen zij ook gemakkelijk vinger aan de pols houden en aan de bel trekken als dit nodig is. Ook kunnen foto’s opgeslagen worden om snel informatie uit te wisselen met zorgverleners.”

Dankzij de app is ook alle relevante medische informatie snel en overal te raadplegen. Martin: “Het is een eenvoudig hulpmiddel dat werkt als een geheugensteuntje voor patiënten.”

Op dit moment is de app gratis in de Google Play Store te vinden onder de naam Katheter Dagboek. De IOS app is nog in ontwikkeling.


Chirurgen informeren huisartsen via Huisartsenjournaal

De chirurgen van het ETZ gaan u sneller en beter informeren. Daarom is de vakgroep Chirurgie met het ETZ Huisartsenjournaal gestart. Heeft u de eerste uitzending gezien? U kunt het item hieronder bekijken:

 

De vakgroep wil met het nieuwe Huisartsenjournaal de afstand verkleinen en de informatievoorziening verder verbeteren. In de eerste uitzending – waarmee u in twee minuten volledig wordt bijgepraat – komen kort de differentiaties binnen het specialisme Chirurgie aan bod. Ook vertelt vaatchirurg Jan Heyligers dat voortaan de klok rond een traumachirurg in het ziekenhuis aanwezig is. En dat u altijd een vaatchirurg, een longchirurg en een GE-chirurg rechtstreeks kunt benaderen voor overleg. Het tweede Huisartsenjournaal wordt binnenkort opgenomen. De nieuwe uitzending staat in het teken van de proctopoli. Chirurg David Zimmerman vertelt over de aanpak van patiënten met aambeien.

We zijn heel benieuwd wat u van de eerste video vindt. Heeft u vragen of opmerkingen? Die ontvangen we graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Voorstellen nieuwe specialist

Manon van Hecke (39), oogarts

Manon van Hecke - oogartsWelke opleiding heb je gevolgd?

  • Studie geneeskunde, Rijksuniversiteit Leiden
  • Promotie-onderzoek naar de relatie van vaatproblemen en diabetische oogklachten
  • Opleiding Oogheelkunde, VUmc Amsterdam
  • Fellowship netvliesaandoeningen, Oogziekenhuis Rotterdam

Waarom kies je voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis?

“Ik heb voor het ETZ gekozen omdat de oogartsen in Tilburg bekend staan als een hele actieve en enthousiaste vakgroep. Alles draait hier om kwalitatief goede en effectieve zorg voor de patiënt. Bovendien staat innovatie hoog in het vaandel. Het ETZ is een groot en ambitieus ziekenhuis waar veel mogelijk is. Kortom, deze werkomgeving trekt mij enorm aan.”

Wat is je aandachtsgebied?

“Na mijn opleiding heb ik vijf jaar in het VU Medisch Centrum gewerkt met onder andere de volgende speciale aandachtsgebieden: echografie, staar, aandoeningen aan het netvlies, waaronder oogklachten door suikerziekte en bloedvatafsluiting in het oog.”

En verder ...

“Naast mijn werk in het ziekenhuis ben ik secretaris van het bestuur van de wetenschappelijke vereniging Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Nu start ik met een mooie nieuwe uitdaging en kan mijn subspecialisaties verder uitoefenen.”


Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door:

  • Wilma Oranje, internist-endocrinoloog, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 465 3214)
  • Will-Anne Nieuwlaat, internist-endocrinoloog (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 539 1313, sein 6018)
  • Wim Pleunis, woordvoerder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (06) 51 827 837)

Wilma en Will-Anne zijn vanuit de specialisten contactpersoon voor de verwijzers.