Huisartsen

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

Zorginhoudelijke informatie

Chirurgen informeren huisartsen via Huisartsenjournaal

De chirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) willen u sneller en beter informeren. Daarom start de vakgroep Chirurgie met het ETZ Huisartsenjournaal. De eerste uitzending kunt u hier bekijken.

De chirurgen weten van u dat de bereikbaarheid en communicatie beter kan. Daarom wil de vakgroep met het nieuwe Huisartsenjournaal de afstand verkleinen en de informatievoorziening verder verbeteren.

In de uitzending –  waarmee u in twee minuten volledig wordt bijgepraat –  komen kort de differentiaties binnen het specialisme Chirurgie aan bod. Ook vertelt vaatchirurg Jan Heyligers dat voortaan de klok rond een traumachirurg in het ziekenhuis aanwezig is. En dat u altijd een vaatchirurg, een longchirurg en een GE-chirurg rechtstreeks kunt benaderen voor overleg.

 

We zijn heel benieuwd wat u van de video vindt. Heeft u vragen of opmerkingen? Die ontvangen we graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Geslaagde Pepermolenbijeenkomst

Circa twintig huisartsen hebben donderdag 19 november de Pepermolen bijeenkomst bezocht in TweeSteden Waalwijk. Daar kregen ze een gevarieerd programma voorgeschoteld.

De avond werd geopend door ziekenhuisbestuurder Loeks van der Veen, die een update gaf over de fusie. Hij benadrukte in zijn verhaal dat het ziekenhuis in Waalwijk een belangrijke rol blijft spelen in de nieuwe organisatie. Zo wordt de ‘lichte’ orthopedie in Waalwijk geconcentreerd. Verder wordt onveranderd de poliklinische zorg in Waalwijk voortgezet. Als primeur werd het nieuwe ETZ-ziekenhuislogo aan de aanwezigen getoond.

Daarna gaf huisarts Jo Hendrick een uiteenzetting over de kansen die ‘segment 3’ biedt. Francis Lanen-de Haan vertelde over de goede resultaten die ze met haar slaaptherapie bereikt. De nieuwe ETZ-oogarts Manon van Hecke gaf een presentatie over slecht zien bij ouderen en maculadegeneratie. De avond werd afgesloten door chirurg David Zimmerman, die uitleg gaf over de werkwijze van de procto-poli en hoe huisartsen patiënten met aambeien het beste kunnen doorverwijzen.

Wie belangstelling heeft voor de presentaties kan ze opvragen bij Wim Pleunis, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Samen sterk voor kinderen met diabetes

De drie locaties van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) werken steeds meer samen. Een mooi voorbeeld is de kinderdiabeteszorg. Vanaf januari 2016 vindt de zorgverlening voor kinderen met suikerziekte plaats op de locatie Elisabeth. Maar wat betekent dit voor onze patiëntjes?

Vanaf 2000 vormen de locaties TweeSteden Tilburg en Elisabeth het Kinderdiabetesteam Tilburg. “We werkten dus al veel samen”, vertelt kinderarts Joan Schermer. “Maar doordat straks de fysieke afstand verdwijnt, kunnen we in ons team nog intensiever met elkaar samenwerken.” Huidige patiënten behouden hun vaste kinderdiabetesverpleegkundige, die ‘als spin in het web’ met een vast kinderdiabetesteam overlegt. Dat team bestaat uit drie kinderdiabetesverpleegkundigen, twee kinderartsen, twee diëtisten en twee psychologen. Ook wordt regelmatig samengewerkt met sociaal pedagogisch hulpverleners.

Altijd bereikbaar

“Diabetes heb je 24 uur per dag, zeven dagen per week met het hele gezin”, aldus Schermer. Ouders moeten de voeding wegen, koolhydraten berekenen en regelmatig ‘s nachts bloed prikken. Alles om de bloedsuikerwaarden van het kind zo stabiel mogelijk te houden. “We willen onze patiëntjes en hun ouders de garantie bieden dat ze ons dag en nacht kunnen bellen met vragen die op elk moment kunnen opkomen.” Juist daarom zijn samenwerkingsverbanden volgens Schermer van groot belang.


Asielzoekers met fertiliteitsproblemen

Nu Nederland wordt geconfronteerd met steeds meer vluchtelingen, is de actuele vraag hoe ziekenhuizen omgaan met de zorg voor deze mensen? Het komt steeds meer voor dat wij patiënten, die worden doorverwezen naar bijvoorbeeld Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant, helaas moeten afwijzen.

Zorgverzekeraars vergoeden namelijk alleen de kosten voor spoedeisende zorg, voor asielzoekers die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning. Dit betekent dat zij niet in aanmerking kunnen komen voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek, IVF, ICSI, IUI en/of aanverwante behandelingen. 

Daarnaast maken wij u er graag op attent dat fertiliteits-patiënten die wel in aanmerking komen voor een vergoeding maar de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, zelf voor een tolk moeten zorgen, die bij elk gesprek met de arts aanwezig moet zijn.


Voorstellen nieuwe specialist

Danna Croonen (34), oogarts

Danna Croonen - oogartsWelke opleiding heb je gevolgd?

“Ik heb in Groningen de opleiding geneeskunde en de opleiding tot oogarts gevolgd. Daarna ben ik werkzaam geweest in het Oogheelkundig Medisch Centrum Noord. In dit centrum is 25 jaar geleden de Artisan lens ontwikkeld. Deze lens wordt voor de iris geplaatst, waardoor een bril niet meer nodig is. Verder heb ik in het Oogziekenhuis Rotterdam en in het Universitair Medisch Centrum Utrecht twee fellowships kinderoogheelkunde gelopen.”

Waarom kies je voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis?

“De poli oogheelkunde spreekt mij erg aan. Verder vind ik de sfeer in het ziekenhuis erg fijn. Het is heel vriendelijk en open; echte Brabantse gezelligheid.”

Wat is je aandachtsgebied?

“Ik hou me bezig met voorsegmentchirurgie (staaroperaties) en kinderoogheelkunde waaronder bijvoorbeeld scheelziensoperaties. Verder houd ik me bezig met behandeling van maculadegeneratie; een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de gele vlek en diabetische retinopathie; oogaandoeningen veroorzaakt door suikerziekte. Verder vallen glaucoom, ooglidchirurgie en de algemene oogheelkunde binnen mijn dagelijks werk. Kortom, ik vind alles binnen oogheelkunde erg interessant.”


Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door:

  • Wilma Oranje, internist-endocrinoloog, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 465 3214)
  • Will-Anne Nieuwlaat, internist-endocrinoloog (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 539 1313, sein 6018)
  • Wim Pleunis, woordvoerder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (06) 51 827 837)

Wilma en Will-Anne zijn vanuit de specialisten contactpersoon voor de verwijzers.