Huisartsen

 

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

 

Zorginhoudelijke informatie

Patiënt belt voortaan naar Radiologie voor duplex onderzoek

Sinds 1 april vallen de duplex onderzoeken ook op de locatie TweeSteden onder de afdeling Radiologie. Op de locatie Elisabeth is dit al langer zo geregeld. Dit betekent voor patiënten dat zij naar Radiologie moeten bellen om een afspraak te maken voor dit onderzoek. Dit staat ook duidelijk op de ZorgDomein aanvraag vermeld.

Voordien belden patiënten naar de polikliniek Chirurgie om deze afspraak te maken. Communiceert u dit naar patiënten die hiervoor in aanmerking komen? Patiënten kunnen voor een afspraak bellen naar:

  • Radiologie ETZ TweeSteden:      (013) 465 56 20
  • Radiologie ETZ Waalwijk:           (0416) 682 658
  • Radiologie ETZ Elisabeth:          (013) 539 80 13

ETZ belt patiënt voor afspraak op polikliniek

Sinds de start van het digitaal verwijzen medio juni 2013 worden de patiënten door het ETZ gebeld voor het maken van een afspraak op de polikliniek. Voor de verwijzing met betrekking tot beeldvormende onderzoeken en functie vragen we de patiënt zelf te bellen. Door het grote aantal verwijzingen per dag en de korte toegangstijd is het niet haalbaar om als ziekenhuis te bellen.

Medio juni komen de aanvragen radiologie en functie via de ordermodule beschikbaar. Op termijn vervalt de mogelijkheid om via de verwijsmodule beeldvormende diagnostiek aan te vragen. Uitgebreide communicatie volgt.


ZorgDomein biedt actuele informatie over specialismen

ZorgDomein bevat de meest actuele informatie over de specialismen per locatie van het ETZ. In ZorgDomein staat duidelijk beschreven op welke locatie de patiënt verwacht wordt.

Verwarring kan optreden als op het patiëntbericht soms een andere locatie vermeld staat. Deze ‘bug’ in de module komt bij veel meer ziekenhuizen voor en wordt door de leverancier van ZorgDomein opgepakt.


Nieuw nummer vakgroep Plastische Chirurgie

Om u nog beter van dienst te kunnen zijn, hebben de plastisch chirurgen van het ETZ een apart telefoonnummer voor de huisarts beschikbaar gesteld. Als u dit nummer belt, wordt u zo nodig doorverbonden met een plastisch chirurg.

De vakgroep is onlangs uitgebreid met een zesde plastisch chirurg. Per 1 maart versterkt Gertjan Halbesma (35) de vakgroep. Hij heeft zijn opleiding gedaan in het Academisch Ziekenhuis Amsterdam. Nadien deed hij een fellowship hand-polschirurgie in Vancouver en heeft hij zijn Europees diploma hand-polschirurgie (FESSH) behaald.


Urologie: ongewenst lange toegangstijd

Bij de afdeling Urologie is het aanbod van patiënten de laatste maanden enorm toegenomen. Met als gevolg ongewenst lange toegangstijden van acht tot negen weken. In februari en maart meldden zich driehonderd patiënten meer dan in de maanden ervoor. Dit zijn vooral patiënten die snel gezien moeten worden.

De urologen van het ETZ spannen zich in om de toegangstijden tot normale proporties terug te brengen, zodat patiënten met urologische klachten weer zoals gebruikelijk binnen twee tot drie weken terecht kunnen. We wijzen u in dit verband graag op de actuele toegangstijden van omliggende ziekenhuizen in ZorgDomein voor de verwijzing van uw patiënt.


Via ZorgDomein verwijzen naar Slaapcentrum Tilburg

Er is een nieuwe manier van verwijzen voor patiënten met verdenking OSAS en andere slaapgerelateerde aandoeningen. Alle aanmeldingen voor patiënten met slaapgerelateerde klachten lopen vanaf 1 juli 2016 via de poort van ‘Slaapcentrum Tilburg’.

Het Slaapcentrum is een multidisciplinair centrum waarin de longartsen, neurologen, KNO-artsen, MKA (mond-, kaak- en aangezichts)-chirurgen) en psychologen vertegenwoordigd zijn.

Alle nieuwe verwijzingen worden verstuurd via ZorgDomein. In ZorgDomein is een kopje ‘Slaapcentrum Tilburg’ toegevoegd. Hieronder vallen alle verwijzingen rondom slaap. Denk hierbij ook aan het benigne snurken. Om het voor u als huisarts overzichtelijker te maken komen ook de specialisme specifieke vraagstellingen, zoals het benigne snurken bij KNO, binnen bij Slaapcentrum Tilburg.

Bij uw aanmelding staan de inclusiecriteria zodat u kunt controleren of u de juiste vraagstelling stelt bij Slaapcentrum Tilburg. Na uw aanmelding in ZorgDomein ontvangt de patiënt een uitnodiging voor het online invullen van een vragenlijst over voorgeschiedenis, medicijngebruik en lichamelijke en psychische klachten. Daarnaast krijgt de patiënt een uitnodiging voor een screenend bloedonderzoek (als dit niet recent is verricht) en een longfunctieonderzoek (spirometrie/flow) met daarbij een intake gesprek bij de slaapverpleegkundige .

Afhankelijk van deze gegevens en een persoonlijk intakegesprek met de slaapverpleegkundige wordt  aanvullend onderzoek afgesproken, waarbij in de meeste gevallen een slaapregistratie (polygrafie of polysomnografie met of zonder capnografie) verricht wordt. Op indicatie vindt een uitgebreider longfunctieonderzoek plaats, een arterieel bloedgas en/of een X-thorax.

Vervolgens worden alle patiënten kort besproken in een multidisciplinair overleg (MDO). Bij het MDO zijn de volgende specialismen vertegenwoordigd: KNO,  MKA chirurgie, neurologie, longgeneeskunde, psychologie en de slaapverpleegkundigen. Afhankelijk van de gegevens bij de intake en de uitslag van de slaapregistratie wordt een diagnose gesteld en een voorstel gedaan voor een eventuele behandeling.

Na het MDO wordt een controle-afspraak ingepland voor de uitslagen bij de  longarts en/of de KNO-arts en/of de neuroloog en/of de MKA chirurg. Indien nodig wordt een behandeling gestart. Deze behandeling kan zowel op locatie Elisabeth als locatie TweeSteden worden ingezet.

Bij vragen of opmerkingen over de nieuwe inrichting van deze poort kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen. We kijken uit naar de voortzetting van de goede samenwerking tussen de huisartsen en Slaapcentrum Tilburg.


Buitenpost: nieuw relatiemagazine voor verwijzers

Alle verwijzers in het adherentiegebied van het ETZ hebben onlangs de uitgave Buitenpost ontvangen. Dit nieuwe relatiemagazine wordt twee keer per jaar naar huisartsen, verloskundigen, fysiotherapeuten en apothekers gestuurd.

Intensivist Peter Bijlstra (l.) en Anita Wydoodt (r.) overhandigen het eerste exemplaar van Buitenpost aan Angela van Liempd en Guust Wijffels.

Bart Berden, voorzitter Raad van Bestuur ETZ: “In het nieuwe magazine hebben we nuttige informatie uit ons ziekenhuis gebundeld. We hopen u met dit blad niet alleen nieuws te bieden, maar ook achtergronden over de medisch wetenschappelijke onderzoeken die in het ETZ plaatsvinden”.

Anita Wydoodt, lid Raad van Bestuur ETZ: “Wij vinden het belangrijk om onze huisartsen goed te informeren. Daarom hebben we het eerste exemplaar van Buitenpost persoonlijk overhandigd aan Guust Wijffels en Angela van Liempd”. De voorzitters van LHV Huisartsenkring Midden-Brabant en RCH Midden-Brabant vinden Buitenpost een mooie uitgave: “Het magazine ziet er erg goed uit, met lekker veel foto’s”.


Voorstellen nieuwe specialist

Gertjan Halbesma - plastisch chirurgGertjan Halbesma – 35 jaar – Plastisch chirurg

Welke opleiding heb je gevolgd?

  • Studie geneeskunde, Rijksuniversiteit Groningen (cum laude)
  • Opleiding tot plastisch chirurg in het Academisch Medisch Centrum, Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
  • Hand- en microchirurgie fellowship & craniofaciale chirurgie fellowship, Vancouver General Hospital, Canada
  • EBOPRAS: Europees gecertificeerd plastisch chirurg
  • FESSH: Europees gecertificeerd handchirurg 

Waarom kies je voor het ETZ?

"Ik ben een allround plastisch chirurg die op een zo hoog mogelijk niveau zorg wil leveren in met name de hand- en polschirurgie, reconstructieve microchirurgie en esthetische chirurgie. In dit topklinische en ambitieuze ziekenhuis vind ik bij uitstek dit takenpakket. Maar wat ik belangrijker vind, is de goede en collegiale sfeer binnen de vakgroep en het ziekenhuis. Tevens heeft de vakgroep Plastische Chirurgie een uitstekende naam opgebouwd in Nederland.”

Wat is je aandachtsgebied?

“Ik leg me met name toe op de hand- en polschirurgie en heb twee jaar geleden het Europees handexamen (FESSH) gehaald. Hiermee ben ik de eerste in deze regio. Patiënten kunnen voor alle klachten van de hand, pols en onderarm bij ons terecht. Binnen de vakgroep Plastische Chirurgie oefenen we het vak in de volle breedte uit. Door mijn komst is de vakgroep uitgebreid tot zes plastisch chirurgen. Wij werken op de drie ETZ-locaties: ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk.” 

En verder …

“Eind januari ben ik met mijn echtgenote en dochtertje teruggekeerd uit Vancouver in Canada. In juli verwachten we ons tweede kindje. Als het even kan, kom ik graag op de racefiets naar mijn werk.”


Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door:

  • Jan Erik Bunt, kinderarts, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 465 56 55)
  • Will-Anne Nieuwlaat, internist-endocrinoloog (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 539 30 69, sein 5018)
  • Wim Pleunis, woordvoerder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (06) 51 827 837)

Jan Erik en Will-Anne zijn vanuit de specialisten contactpersoon voor de verwijzers.