Huisartsen

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de websites van het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis.

Zorginhoudelijke informatie

ZorgDomein: ziekenhuis belt patiënt

Als u (of uw assistent) een patiënt aanmeldt via ZorgDomein, nemen onze polikliniekmedewerkers binnen twee werkdagen na de verwijzing telefonisch contact op met de patiënt voor het maken van een afspraak. Het is dus - om eventuele misverstanden te voorkomen - niet de bedoeling dat de patiënt zelf het ziekenhuis belt. De patiënt komt op deze wijze ook niet eerder aan de beurt.


Update krapte-wachtlijst MDL/endoscopie

Aanwijzingen m.b.t. verwijzing voor MDL/endoscopie vanuit andere specialismen.

In de eerste maand van dit jaar heeft u een update gekregen van de krapte (en daarmee de wachtlijst) van de MDL/endoscopie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
Wij willen u graag een update geven om aan te geven dat de situatie nog onveranderd nijpend is, dit merken wij ook aan uw reacties om onze terug verwijzingen van patiënten. 

Nog steeds worden wij geconfronteerd met een ongekend hoog aantal aanmeldingen van gemiddeld 500 patiënten per maand. Hiervan zien wij 40% binnen 2 weken en bijna 60% binnen 4 weken.
Wij triëren alle verwijzingen als volgt:

< 1 week: Hoge verdenking / bewezen maligniteit; rectaal bloedverlies; dysfagie / passageklachten; stille icterus
<2 weken: Ferriprieve anemie, geobjectiveerd gewichtsverlies, Colitis ulcerosa / Crohn
<3 weken: Niet acute hepatopancreaticobiliaire problematiek
<4 weken: Veranderd defecatiepatroon bij patiënt >50j; niet acute hepatologie
<6 weken: Gastro-oesofageale klachten zonder dysfagie >50j
<8 weken: Gastro-oesofageale klachten zonder dysfagie <50j
<12 weken: Surveillance colonpoliepen; Barrett surveillance 

In >95% lukt het om patiënten ook binnen deze triagetijden te zien. Daarom willen wij u verzoeken om zoveel mogelijk relevante informatie m.b.t. huidige klachten, symptomen en voorgeschiedenis in de verwijzing te zetten om elke individuele casus zo nauwkeurig mogelijk te kunnen beoordelen.

De keerzijde betreft patiënten die reeds eerder door ons zijn geanalyseerd waarbij geen duidelijke oorzaak voor de buikklachten werd gevonden. Deze categorie patiënten kunnen wij in onze huidige bezetting helaas niet zien voor herbeoordeling van hun klachten. Hierbij zullen wij u verzoeken om patiënt naar een ander MDL centrum te verwijzen voor second opinion. Dit geldt ook voor jonge patiënten met functionele buikklachten zonder alarmsymptomen. 

Voor de endoscopie gelden dezelfde wachttijden waarbij rekening wordt gehouden met de reeds opgelopen wachttijd tot het 1e poliklinische MDL consult.

Vanwege de strikte indicatie stelling en procedurele kwaliteitseisen verrichten wij geen endoscopieën meer zonder patiënten zelf beoordeeld te hebben op de polikliniek MDL. Wij krijgen ook nog veel aanvragen voor sigmoïdoscopie; in de meeste gevallen is hier een indicatie voor volledige colonoscopie. 

Daarom zullen wij u voor directe 1e-lijns aanvragen gastroscopie en sigmoïdoscopie verzoeken om patiënt naar de polikliniek MDL te verwijzen als u de endoscopie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg wil laten plaatsvinden. Een alternatief vormen de 1e-lijns diagnostische centra in de regio.

Het komt nog steeds voor dat patiënten via een omweg naar de MDL worden verwezen omdat wachttijden bij de internisten en chirurgen korter zijn. De uiteindelijke wachttijd voor patiënten zal hierdoor oplopen omdat ook aanvragen voor endoscopie van andere specialismen eerst op de polikliniek MDL worden gezien. Hiervoor hanteren wij dezelfde wachttijden zoals hierboven beschreven waarbij geen rekening wordt gehouden met de wachttijd die reeds bij andere specialismen is opgelopen.

Ook voor de kliniek op locatie St. Elisabeth moeten wij regelmatig een opnamestop afkondigen omdat het maximaal aantal patiënten opgenomen ligt om nog verantwoorde zorg te kunnen bieden. Het kan dus voorkomen dat uw patiënten opgenomen worden in een ziekenhuis in de regio Noord Brabant.

Stand van zaken m.b.t. uitbreiding capaciteit:

Zoals in onze vorige brief vermeld is collega Maurice Lutgens per 01-11-2014 begonnen. Continue inspanningen leiden er, zoals het zich nu laat aanzien, tegen het einde van dit jaar toe dat wij onze 7e collega kunnen verwelkomen. De sollicatieprocedure hiervoor wordt momenteel opgestart. Tevens zijn de signalen gunstig dat in het voorjaar van 2016 een 8e collega toe zal treden tot de Maatschap.
Maatregelen die wij aanvullend op onze brief van januari hebben getroffen zijn:

  • Alle MDL-artsen zijn 1 dagdeel meer gaan werken;
  • Uitbreiding werkzaamheden waarnemend endoscopist op Noord (collega Bolwerk) met 2 dagdelen ter vervanging van collega Festen die inmiddels vertrokken is (werkte 4 dagdelen op de endoscopie);
  • Extra dagdelen spoed-poli MDL;
  • Momenteel zijn er 4 ANIOS MDL die m.b.v. supervisie van de MDL artsen een deel van de patiëntenzorg op zich kunnen nemen.

Wij verwachten niet dat wij in 2015 deze selectieve patiëntenstop op kunnen heffen (de capaciteit MDL-artsen vormt nog steeds echt het knelpunt), maar zullen er wel alles aan doen om onze beperkte capaciteit zo goed mogelijk te benutten. Bij vragen, andere onduidelijkheden of suggesties, kunt u altijd contact opnemen met Robbert Eichhorn, medisch manager of Wideke Nijdam, zorgmanager. Wij hopen op ieders begrip, collegialiter.


Intensievere samenwerking IVF zorg in Brabant

Graag willen wij u informeren over de intensivering van de samenwerking tussen het IVF centrum in het Catharina Ziekenhuis en het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Zoals bekend valt een deel van de zorg voor patiënten met onvervulde kinderwens onder de WBMV (Wet Bijzondere Medische Verrichtingen), waarbij het ‘laboratorium’ deel van een IVF/ICSI behandeling een vergunning behoeft.

Op dit moment zijn er twee IVF centra met de benodigde vergunning in Brabant:

(1) Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven dat intensief samenwerkt met het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven wat hierin fungeert als transportkliniek.

(2) Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg dat intensief samenwerkt met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Amphia Ziekenhuis in Breda, eveneens transportklinieken.

Beide centra kenmerken zich door patiëntgerichtheid, hoge kwaliteit en een sterke motivatie voor onderzoek en wetenschap. De komende periode zullen beide centra intensiever gaan samenwerken om de beoogde kwaliteit te bevorderen.  We werken toe naar een organisatie die expertise van beide centra bundelt, die continuïteit verder verbetert, innovatief en toekomstgericht is.

Deze intensieve vorm van samenwerking heeft geen invloed op deze of andere zorg rondom het subfertiele paar. Voor de benodigde onderzoeken en behandelingen verandert er niets voor de patiënten, zij kunnen voor zowel hun IVF/ICSI behandelingen als voor echo’s en eicelpuncties zowel bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis als bij het Catharina Ziekenhuis terecht.

De komende maanden geven wij vorm aan deze samenwerking. We houden u op de hoogte over de ontwikkelingen en resultaten van deze intensievere samenwerking.

Wij zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking de zorg voor de patiënt met onvervulde kinderwens in kwalitatieve zin ten goede komt.

Voor vragen kunt u terecht in het Catharina Ziekenhuis bij Minouche van Rumste (gynaecoloog) en Jolanda Mik (zorggroepmanager) of in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis bij Jesper Smeenk (gynaecoloog) en Mireille de Wee (zorgmanager)..


Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door:

  • Wilma Oranje, internist-endocrinoloog, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 465 3214)
  • Will-Anne Nieuwlaat, internist-endocrinoloog (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 539 1313, sein 6018)
  • Wim Pleunis, woordvoerder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (06) 51 827 837)

Wilma en Will-Anne zijn vanuit de specialisten contactpersoon voor de verwijzers.