Huisartsen

 

U bent als huisarts belangrijk voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). We houden u daarom via deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen in het ziekenhuis. De nieuwsbrief staat ook op het Haweb en de website van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Zorginhoudelijke informatie

Longartsen bouwen jaarcontroles stabiele patiënten verder af

Via deze nieuwsbrief willen wij u informeren over het feit dat wij met ingang van 1 november 2016 het doen van jaarcontroles bij stabiele longpatiënten verder gaan afbouwen. Het past in de ontwikkeling in de zorg om het controleren van stabiele patiënten waar mogelijk in de eerste lijn te laten plaatsvinden, en wij gaan daarin mee.

Alle patiënten die bij ons in het systeem staan voor een jaarcontrole, en die door de behandelend longarts medisch geschikt worden bevonden voor terugverwijzing, zullen hierover per brief door ons worden geïnformeerd. Over elke patiënt die wordt terugverwezen zult u een terugverwijs-brief ontvangen met daarin de meest actuele gegevens over de betreffende patiënt.
Uiteraard kunt u patiënt te allen tijde opnieuw naar ons verwijzen indien u dit nodig acht.

Dr. Jean P.F.H.A. Simons, longarts
Medisch manager zorgeenheid Longgeneeskunde ETZ


Poli KNO vanaf september op locaties Elisabeth en Waalwijk

De zeven KNO-artsen van het ETZ brengen graag bij u onder de aandacht dat per 1 september 2016 het poliklinisch spreekuur uitsluitend plaatsvindt op de locaties ETZ Elisabeth en ETZ Waalwijk.

Dit betekent dat vanaf 1 september geen spreekuren meer worden gehouden op de locatie ETZ TweeSteden. Wel worden in 2016 op alle drie de locaties operatieve ingrepen verricht. Vanaf 2017 voeren we geen operaties meer uit op locatie ETZ TweeSteden en vinden operaties enkel plaats op de locaties ETZ Elisabeth en ETZ Waalwijk.

KNO in het ETZ

Verwijzen

Patiënten kunt u vanaf september verwijzen naar de locaties ETZ Elisabeth en ETZ Waalwijk. In overleg met de patiënt bepaalt de KNO-arts op welke locatie de patiënt behandeld wordt.

Spoedpatiënten

Omdat vanaf 1 september geen KNO-arts meer aanwezig is op locatie ETZ Tweesteden, verzoeken wij u vriendelijk om alle spoedpatiënten KNO naar locatie ETZ Elisabeth te verwijzen. Ook wanneer een patiënt geopereerd is op locatie ETZ Tweesteden of ETZ Waalwijk en postoperatief een klacht of complicatie heeft, wordt die op locatie ETZ Elisabeth gezien. Voor spoedpatiënten uit de regio Waalwijk wordt in overleg met de KNO-arts gekeken of het mogelijk is dat deze patiënten in Waalwijk gezien kunnen worden.

Meer informatie

De KNO-artsen doen hun uiterste best om het ongemak voor u en uw patiënten tot een minimum te beperken. Zij ontvangen graag eventuele vragen of opmerkingen via een e-mail naar Cindy Hendriks-Coehorst, hoofd zorgeenheid KNO. Het emailadres en het nieuwe spoednummer vindt u in de huisartsennieuwsbrief.


ETZ krijgt predicaat ‘Beste zorg’ voor borstkanker

Zorgverzekeraar CZ heeft aan het ETZ het predicaat ‘Beste zorg’ toegekend voor de behandeling van borstkanker. Het ETZ valt hiermee in de hoogste kwaliteitscategorie en is door CZ bestempeld als een van de voorkeursziekenhuizen op het gebied van mammacare.

Het ETZ is één van de grootste borstkankercentra in Nederland. In 2015 werden meer dan driehonderd borstkankerpatiënten in het ETZ behandeld. Patiënten kunnen voor de gewenste zorg terecht bij drie poliklinieken: ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk. De chirurgische ingrepen en vervolgbehandelingen vinden zowel op de locatie ETZ Elisabeth als de locatie ETZ TweeSteden plaats.

Rapportage

Uit rapportage van CZ blijkt dat het ETZ zich onder meer onderscheidt door zijn korte wachttijden tussen een operatie en de daaropvolgende chemokuur. Daarnaast valt het ETZ op door het lage percentage van patiënten met een irradicale resectie (tumorweefsel meer dan focaal aanwezig) bij een eerste mammasparende operatie zonder neo-adjuvante therapie.

Roze lintje

Eerder dit jaar werd het ETZ ook al geroemd om zijn mammacare. Toen ontving het ziekenhuis het ‘Roze Lintje’. Dit keurmerk wordt door BorstKankerVereniging Nederland toegekend aan ziekenhuizen die zich onderscheiden door patiëntgerichte zorg.


Sportletselspreekuur ETZ TweeSteden voortaan op woensdagavond

De vaste dag van het sportletselspreekuur op locatie ETZ TweeSteden is gewijzigd. Dit spreekuur vindt voortaan iedere woensdagavond plaats, van 17.00 tot 18.30 uur.

Het spreekuur is opgezet om de sporter met een (semi-)acute blessure de mogelijkheid te bieden om buiten werktijd gezien te worden door een sportorthopeed (Van den Broek, Druyts en Van den Boom) en een sportfysiotherapeut. Zodoende kan snel een diagnose gesteld worden en weet de sporter wat hij kan verwachten en hoe te handelen. In het kader van de fusie met de orthopeden van locatie ETZ Elisabeth participeren de sportorthopeden van deze locatie op termijn ook in het sportletselspreekuur. U wordt hierover nader geïnformeerd.

Verwijzing

Voor een bezoek aan het spreekuur hebben patiënten een verwijzing van u nodig. Voor het maken van een afspraak kan contact opgenomen worden via het mailadres in de nieuwsbrief, via ZorgDomein of telefonisch. Het sportletselspreekuur is niet bedoeld voor mensen met chronische klachten. Zij kunnen terecht op de reguliere poli.

Polikliniek Orthopedie

Natuurlijk kunt u voor patiënten met een sportletsel (acuut/chronisch) ook een afspraak maken op de reguliere polikliniek. Dit kan door een mail te sturen of naar de betreffende orthopeed. Deze patiënten kunnen dan in de regel binnen een week worden gezien.


Nieuwe MDL-verpleegafdeling op locatie ETZ Elisabeth

Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) heeft onlangs op de locatie ETZ Elisabeth een nieuwe verpleegafdeling in gebruik genomen. Die is in de verpleegtoren gehuisvest op etage C.

Op de nieuwe verpleegafdeling worden op de kamers 1 tot en met 16 vier bedden gebruikt voor dagbehandeling, acht voor uitslaapbedden Endoscopie en vanaf 3 oktober tien bedden voor de short-stay.
De nieuwe verpleegafdeling is niet de enige verandering bij het specialisme MDL. De polikliniek lateraliseert nagenoeg volledig naar de locatie ETZ Elisabeth (route 24 en 30). En het aantal MDL-artsen breidt uit van zes naar negen.


 

Colofon

Deze nieuwsbrief is opgesteld door:

  • Jan Erik Bunt, kinderarts, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 465 56 55)
  • Will-Anne Nieuwlaat, internist-endocrinoloog (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (013) 539 30 69, sein 5018)
  • Wim Pleunis, woordvoerder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (06) 51 827 837)

Jan Erik en Will-Anne zijn vanuit de specialisten contactpersoon voor de verwijzers.